Solune waagt een poging om in recordtijd 'round britain' te zeilen

  • Author: entityone
    Date: vr, 07/05/2004 - 15:10

Solune, een 18m28 volbloed Frans wedstrijdjacht, gebouwd bij Decision in Zwitserland (waar ook de Alinghi’s het levenslicht zagen) waagt sinds maandag 3 mei om 18u55 een aanval op het ‘Round Britain’-record, dat sinds augustus 2000 op naam staat van de Open 50-voeter ‘Sail that Dream’ van Alex Thomson. ‘Solune’ was vorig jaar ook al eens te zien in de Fastnet Race, waar ze 7de werd in haar klasse.

Deze klassieker onder de zeilrecords is met haar totale afstand van 1787 zeemijl ook één van de moeilijkste: via de moeilijke Kanaal-wateren gaat het in oostelijke richting naar de Noordzee, dan rond de Shetlands, rond de top van Schotland de Noordelijke Atlantische Oceaan op, afzakkend naar Ierland, rond Ierland, de Ierse Zee in en dan rond Land’s End weer naar het startpunt. Dit parcours staat borg voor verraderlijke stromingen en erg veranderende weer- en windpatronen. Veel hoofdbrekens dus voor de navigator-van-dienst. ‘Sail that Dream’ deed er 4 jaar geleden 10 dagen, 18 uur, 27 minuten en 23 seconden over.

Eigenaar JP Chomette doet voor deze recordpoging beroep op een 7-koppige bemanning, waaronder Patrick Tabarly (broer van en ‘project manager) en drie ex-bemanningsleden van Olivier de Kersausons ‘Geronimo’. De navigatie is in handen van Engelsman Chris Tibbs.

Gisteren omstreeks 14u00 rondde de ‘Solune’ na 893 mijl (halfweg) en exact 67uur en 30 minuten zeilen, de Shetlands en zet nu koers naar Ierland. Een depressie op wandel tussen Schotland en IJsland op dit deel van het traject zou roet in het record-eten kunnen gooien, maar zoals het er nu naar uitziet zou de ‘Solune’ net het centrum van de depressie kunnen vermijden.

foto: archief Solune

www.teamsolune.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: