Hoog tijd om de Engelsen nu eens een lesje te leren

SCHEVENINGEN (NED) De Yeoman Challenge is ooit in het leven geroepen door de Engelsen. En ondertussen lijkt het er zelfs op dat onze uitdagers hun doel voorbij gestreefd zijn met de Yeoman Challenge. De Yeoman is midden jaren vijftig opgezet door de Engelsman Owen Aisher, die de trofee beschikbaar stelde. Doel was destijds om de Nederlanders een trainingsevenement te geven, om ze beter voor te bereiden op een door Engelsen gedomineerde, North Sea Race. Yeoman is nog steeds de naam van de zoveelste boot van de familie Aisher.

In 2004 is niet alleen het aantal deelnemers gestegen tijdens de North Sea Regatta maar ook de kwaliteit ervan is omhoog gegaan. En graadmeter daarbij is de Koningsklasse IMS 1.

Arend van Bergeijk, aan boord van de Aqua Equinox is veteraan van vele races zoals de Whitbread Round de World Race 97-98 maar ook veteraan van vele North Sea Regatta. Bergeijk is uitgesproken. "Iedereen gaat netjes rond de baan. Je ziet geen grote blunders of enorme ravages meer ontstaan. Dat is wel eens anders geweest."

Nieuw Zeelander Ray Davies, voorheen Team New Zealand, was tacticus aan boord van de Mean Machine, winnaar in de Farr 40 tijdens Key West Race Week en SORC te Miami. Hij vaart nu als tacticus op de Aqua Equinox. Davies kan het ook weten . "Voor handicap racing hebben we hier hele spannende uitslagen en ook wedstrijden. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de Farr 40 eenheidsklasse of het Match Racen. Maar er wordt scherp gevaren. Iedereen gaat tot het uiterste. Anders hadden we geen 8 zwarte vlag penalty’s gehad. Het niveau is redelijk goed."

Davies traint met het Aqua Equinox team voor de Swan Cup in Porto Cervo in september dit jaar. "We wisten dat we hier op handicap niet konden winnen. Maar dit is een prima training. Veel wedstrijden, veel boothandling. Vandaag zeilden we de perfecte race. Als we die niet winnen op handicap dan weet ik het ook niet meer."

Aan boord van de Aqua Equinox varen ook Frans Hinfelaar, Arend van Bergeijk en Arien van Gent. Tevens hebben ze de beschikking over Jonno die nog steeds voor Team New Zealand uitkomt. De klerenkast zit er fit uit. Hij meldt nog even terloops dat het record van de ABN AMRO VOR grinder competitie op zijn naam staat. Phewwwww. Ik denk niet dat iemand dat nog gaat verslaan.

Maar terug naar de Engelsen en hun nobele doel om ons Nederlanders te leren zeilen. Markant detail is dat tijdens de laatste North Sea Race de Vice Commodore van de RORC, Chris Bull met zijn beroemde en beruchte boot ‘Jazz’ zeven Nederlanders voor moest laten gaan. Hij beloofde volgend jaar Engelse versterking. En dat kan hij wel gebruiken.

Wie weet moeten wij Nederlanders volgend jaar eens een oefenpotje voor de Britten organiseren. Ik denk dat ABN AMRO wel een trofee kan aanbieden.

foto: Aqua Equinox - Swan 56 (BEL)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: