'Roaring Forty' Round Britain

  • Author: entityone
    Date: di, 01/06/2004 - 11:26

Vrijdagmorgen om 7u05 BST (toen was ik mijn tanden aan het poetsen) is Michel Kleinjans met zijn 40-voeter "Roaring Forty vanuit Ramsgate vertrokken voor zijn ‘1787-mijls rondje Engeland’. Bij een matige 10-15 knopen zuidoostenwind stuift Kleinjans momenteel onder grote spi over de Theems-monding op weg naar de Shetland eilanden, het eerste merkteken van het parcours.

Kleinjans bracht zijn 12,8 meter lange schuit vorige week al naar Ramsgate, net toen de NZK-vloot daar lag, om een goed weerschema af te wachten. De weerkaarten lagen deze ochtend blijkbaar zo goed dat vertrekken aangewezen was.

In tegenstelling tot de Solune, een Franse 60-voets zeilmachine die enkele weken geleden het record aanzienlijk scherper stelde (7 dagen, 4 uur), zeilt Kleinjans zijn boot in zijn dooie eentje. Zijn 40-voets koolstofboot werd al in 1997 ontworpen door Ad Konijnendijk van de Lutra Design Groep.

De officiële solo-recordtijd zou volgens Kleinjans’ bronnen in de buurt van 18 dagen en een paar uur liggen. Onze Antwerpse bouwondernemer wil er, als eerste Belg die een recordpoging waagt, een tien- à twaalftal dagen over doen, wat niet onmogelijk is (een gemiddelde van 180 mijl per dag voor een Open 40 is haalbaar) zolang de wind het spel meespeelt. En dat is nu net de ene variante die je niet in de hand hebt natuurlijk.

Je kan Kleinjans’ recordpoging nauwgezet volgen via Clubracer en z’n eigen site, want hij heeft zijn vrouw beloofd om regelmatig wat posities door te sturen.

www.michelkleinjans.be

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: