ECOVER leidt in The Transat Race Plymouth-Boston

MALLE (BEL) - Het zeiljacht ECOVER, met schipper Mike Golding, leidt momenteel in The Transat. Dat is de belangrijkste single-handed oceaanzeilrace tussen Plymouth (Verenigd Koninkrijk) en Boston (VSA).
De race kent sinds haar start op 31 mei een stormachtig verloop. In tegenstelling tot de meeste andere transats is de kortste weg die over de noordelijke Atlantische oceaan. Dat wil zeggen: op de rand van de trein van depressies die van west naar oost evolueren.

De ECOVER - die in september werd gedoopt door Helmut Lotti - is sedert de start van The Transat Race in de top drie. Een vloot van achttien boten doet mee: het zijn Open 60voet eenrompsracers. Menig tegenstrever is inmiddels geveld door het zware weer en door materiaalpech. De Zwitser Bernard Stamm en de Fransman Jean-Pierre Dick, die de kopgroep belaagden, kregen af te rekenen met een gebroken mast en een afgescheurde kiel.

Schipper Mike Golding opteert voor een defensieve strategie. Hij zeilt een optimaal geprepareerde boot. Af en toe wordt hij ingelopen, maar nooit meer dan vijf mijl (+/- tien kilometer). Steeds weet hij het grillige weer op langere termijn in zijn voordeel te laten werken. Voor Golding en ECOVER is deze race de ultieme voorronde voor de Vendée Globe Challenge: de absolute toprace voor solozeilers.

Momenteel heeft Golding zich losgescheurd van zijn belangrijkste belager, de Nieuw-Zeelander Mike Sanderson. Hij geniet van iets gunstigere wind en een hoger snelheidsgemiddelde. De ECOVER zou nu zaterdag de finishlijn doorsnijden. Dit zou betekenen dat de ECOVER het bestaande record van veertien dagen, zestien uur en één minuut, dat momenteel op naam staat van de Franse zeiler Yves Parlier, verpulvert.

foto: Ecover © DPPI

www.thetransat.com
www.mikegolding.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: