Belgische ECOVER-zeilboot wint The Transat

BOSTON (US) , 14 juni 2004. - Mike Golding breekt record! Hij heeft met een tijd van 12 dagen, 15 uur, 18 minuten en 8 seconden een nieuwe record neergezet in de transatlantische zeilrace The Transat, tussen Plymouth en Boston. Daarmee sloopt hij het bestaande overtochtrecord van de Fransman Yves Parlier met twee dagen en 43 minuten in de Open zestigvoets eenrompsklasse.

De Transat is dé ultieme klassieker in oceaanzeilraces voor zeiljachten met een solobemanning. Voor Golding de glorieuze bekroning van een bikkelharde uithoudingsprestatie. Hij slaagde erin een nipte voorsprong aan te houden. Eerst op de Nieuw-Zeelander Mike Sanderson op Pindar Alpha Graphics, die door een gebroken steekzwaard de match tegen Golding moest opgeven. Vervolgens op de Zwitser Dominique Wavre op Temenos. Sanderson en Wavre finishten respectievelijk tweede en derde op ruim drie uur en vijf uur na Golding op ECOVER.

Voor Golding en ECOVER kwam de beslissing drie dagen voor de finish. Hij haalde toen net op tijd de bovenrand van een depressie. Van dan af werdt de ECOVER met gunstige sterke wind naar de finish geblazen. Sanderson en Wavre konden van dan af alleen nog maar om de tweede plaats vechten. Na de race gaf Golding toe dat de zeilers met een reeks van stormen moest afrekenen. Er werden windsnelheden genoteerd van meer dan 100 km per uur. De rest van de 15 boten grote vloot is nog op de Atlantische Oceaan. Drie zeilschepen hebben inmiddels wegens zware schade de race moeten opgeven.

De prestatie heeft voor Mike Golding een meervoudige waarde. Het bevestigt zijn capaciteiten als competitief zeiler en zeeman. Het illustreert zijn nauwgezette voorbereiding op een dergelijke uitputtings- en slijtageslag. Het maakt tevens duidelijk dat hij niet alleen aast op verbeterde tijdsrecords in het oceaanzeilen, maar dat hij wellicht dé te duchten kandidaat is in de Vendée Globe Challenge. Dat is de non stop rond de wereld zeilrace voor dit type schepen. De Vendée Globe Challenge start in november in La Rochelle, Frankrijk.

Golding ontvangt overmorgen donderdag de trofee van deze titanen-race. Deze mooie onderscheiding voegt hij toe aan andere topprestaties die hij met het Belgische racejacht ECOVER realiseerde: de derde plaats in de Jaques Vabre Transat en de overwinning in de Défi Atlantique (najaar 2003). Hij wordt hiermee ook de leider in het IMOCA-klassement (internationale klasse van Open zestigvoets racejachten).

Het ECOVER-zeiljacht wordt gesponsord door ECOVER, de milieuvriendelijke producent van was- en reinigingsproducten. Mick Bremans, CEO van ECOVER, was de eerste om kapitein Mike Golding te feliciteren: "ECOVER bewijst hiermee in topvorm te zijn, ook op sportief vlak!"

foto boven: Ecover finish! © Benoit Stichelbaut / DPPI
foto onder: Ecover onder de skyline van Boston © Benoit Stichelbaut / DPPI

www.thetransat.com
www.mikegolding.com
www.ecover.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: