Belgisch Kampioenschap IRC (IRC = Incorrect Results Calculation)

  • Author: entityone
    Date: wo, 02/06/2004 - 15:49

OOSTENDE (BEL) - De RYCO en de RNSYC viel dit jaar de eer te beurt om het Belgisch kampioenschap te organiseren. Beide clubs hadden een op papier erg compleet programma uitgetekend, met een offshore wedstrijd vorig weekend (Oostende-Ramsgate), een Olympische baan dit weekend zaterdag (Stroombankrace) en 3 up & downs op zondag (de Oostendebankraces).

Wat een verschil met de wedstrijden van de voorbije jaren... De rollen leken wel omgekeerd: daar waar de grote boten steevast in de meerderheid waren, daar was het dit jaar wel omgekeerd: 7 boten in IRC 1-2, nog eens 7 in IRC 3-4 en maar liefst 13 schepen aan de start in IRC 5-6. De komst van maar liefst 6 halftonners bevestigt nog maar eens de heropstanding van de klasse. Om dit feit en de oprichting van de eigenaarsvereniging te vieren, hadden Philippe Pilate en Bert Janssen tijdens de prijsuitreiking trouwens voor een fel gesmaakte geestrijke verrassing gezorgd.

Zaterdag 30/5
Het duurde wel eventjes voordat de schepen het startschip gevonden hadden, maar gelukkig voor de langslapers bracht de uitstelvlag redding. Met enige vertraging werden de deelnemers op weg geschoten voor een mooi en zonnig Olympisch parcours.

In IRC 1-2 ging de strijd vooran tussen de Liesl, geselecteerd voor de Commodore’s Cup, en de Oxygen (niet-geselecteerd). De Brusselse Mumm 30 kon in het lichte weer eventueel nog roet in het eten gooien, maar kon toch niet voorkomen dat grote Liesl het net haalde vóór de Oxygen.

Bij de ‘middenklassers’ stond er geen maat op de Breeze: rustig gleed ze rak per rak van de tegenstand weg, zelfs een plotseling overkomend verrassings-vlaagje kon haar niet echt afremmen. Garce moest vrede nemen met de tweede plaats. Misschien dat het lichte weer (een gezapig zuid tot zuidoosten ‘Breeze’-je) niet echt in haar voordeel was...

Bij de kleine klasse was het drummen op de startlijn: met zijn dertienen was het even warm op de korte lijn. Frans Maas en zijn Capella, op de hielen gezeten door Général Tapioca, zeilde zich snel los van de rest. Enkel Red Cloud kon zich nog mengen in de debatten, maar uiteindeliijk trok Philippe Pilate het laken naar zich toe en finishte een handvol seconden voor Capella, Red Cloud en verrassende James.

Zondag 31/5
In de nacht van zaterdag op zondag hadden de weregoden beslist om iets aan al dat stof in de lucht te doen: een paar liter hemelwater had ’s nachts alle dekken schoongespoeld, en toen we zondagochtend aankwamen in Oostende regende het nog steeds. Bij het buitenvaren bleek dat de wind iets was aangetrokken tegen de dag ervoor, en meer zuidwestelijk was. Het startschip had zich weer ergens voor Mariakerke geposteerd, waardoor de vloot weer vertraging had. Toen het eerste startschot viel voor de kleine schepen, waren sommigen onder hen nog druk doende de zeilen te hijsen...

Na een half uurtje varen gebeurde er iets raars: De drie klassen waren gestart, en toen wij net de benedenwindse boei gerond hadden, na Capella en Général Tapioca, hoorden we op de VHF dat de baan ingekort was. De wind was inderdaad even weggeweest, maar was op dat ogenblik al volop terug aan het komen. Verwarring alom. Moet je bij een inkorting nu bij een merkteken afvlaggen? Of moet dat bij het comitéschip gebeuren, dat tussen de boven- en benedenwindse keerton in lag? Wij zagen dat het comitéschip nog steeds op zijn plaats lag, en kozen om daar maar snel naar toe te varen. We finishten in het kielzog van de Capella. Général Tapioca vaarde door naar het bovenwindse merkteken, net als Quango2, en beiden merkten te laat dat ze de finishlijn voorbijgevaren waren. Protest dus, ook door de Liesl die zich niet in de beslissing van het wedstrijdcomité kon vinden. Resultaat: eerste manche geschrapt...

In de twee volgende manches waren we steeds goed weg bij de start, met dank overigens aan de uitmuntende fokkemaat van het ‘Nevermind Sailing Team’, maar moesten we Capella en Tapioca toch snel laten gaan. De snelheid van Capella kennen we al jaren, en de kiel van Tapioca is bij dit weer wel echt een voordeel. Het spinnakerhijsen lukte bij ons niet zo goed, en ook de genua weigerde in de derde manche een keer de weg van het voorstagprofiel te volgen, waardoor concurrente James iets te ver kon uitlopen, en collega-halftonners Quango en Fantasy ervan konden profiteren van ons weg te zeilen. Gelukkig maakte Fantasy daarop een iets te lange slag, en wou de spi van Quango per sé zwemmen bij de bovenwindse keerton, zodat we nog net een vierde plaats konden bemachtigen in de laatste manche.

Achter ons konden we duidelijk horen dat het er bij de starts van de grote jongens heet aan toe ging. Eén keer zagen we duidelijk dat de Alegria iets deed dat niet kon waardoor ze terug moest draaien. Maar wat een rumoer bij hun starts zeg... De Oxygen zeilde op zondag duidelijk beter dan concurrente Liesl, en wist beide manches te winnen, zij het de laatste wel met slechts 9 seconden verschil...

Ook de Breeze deed haar goede resultaat van zaterdag nog eens over. Ondanks een duidelijke fout van het comité op het resultatenblad, deed ze met een tweede en een eerste plaats beter dan rivalen Garce en Diabolic, en voegt ze zo de titel ‘Belgisch Kampioen IRC’ toe aan haar palmares. Met de huidige vormcurve, die op het einde van de maand om bevestiging vraagt in Zeebrugge, kunnen Liesl en Breeze met iets meer vertrouwen naar de Commodore’s Cup in Cowes...

Eindstand IRC 1-2
1 Liesl First 40.7 2-1-2 5
2 Juliette J-109 1-6-4 11
3 Oxygen IMX 40 DNC-2-1 13
4 Alegria Grand Soleil 40 6-4-3 13
5 NRJ Ball Sigma 400 4-5-5 14
6 Energies - Total First 36.7 3-DNC-DNC 17
7 Région Bruxelles Mumm 30 DNF-3-DNC 19
8 Asterix X 412 5-DNC-DNC 19
9 Tom X 412 7-7-DNC 20
10 3 Mousquetaires Sun Fast 40 8-DNC-DNC 22

Eindstand IRC 3-4
1 Breeze ILC 30 2-1-1 4
2 Garce First 31.7 1-2-4 7
3 Diabolic Sun Fast 35 3-7-2 12
4 Javelin Beneteau 25 DNC-3-3 13
5 Mr Sandman First 31.7 5-4-6 15
6 Storms First 31.7 4-5-7 16
7 Ville Coyote DNC-6-DNC 20
8 Comme-Tu-Veux Sun Fast 36 6-DNC-DNC 21

Eindstand IRC 5-6
1 Capella Proto Maas 3-2-2 7
2 General Tapioca Halftonner 7-1-1 9
3 Half Moon Halftonner 6-5-4 15
4 James J 24 DNC-4-3 20
5 Noordwind Ranger 35 4-9-8 21
6 Quintus Everson 33 1-DNC-9 24
7 Quango 2 Halftonner DNF-6-7 26
8 Rackham C & C 30 E 5-11-11 27
9 Whomper Spirit 28 DNC-8-6 27
10 Fantasy Halftonner DNF-10-5 28
11 Manea First 30 2-DNC-DNC 29
12 Red Cloud Halftonner DNC-3-DNC 29
13 Envol Halftonner DNC-7-DNC 33
14 Balados Hallberg Rassy 36 8-12-DNC 33
15 Colinoe Melody 9-13-12 34
16 Nele Beneteau 25 DNC-DNC-10 36
17 Major 2 Contessa 35 DNF-DNC-DNC 40

foto: Start IRC 5&6 door Dirk van Diabolic

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: