Laureyssens - De Smedt (BEL- 438) winnen de Mini Fastnet race op Basecamp

Vrijdagnacht 19 juni om 01.30 h. liepen Peter Laureyssens en Peter de Smedt op hun 6,5 meter lang zeilracer het Bretonse Douranenez binnen als eerste in de seriebotenklasse. Het was een geslaagde finish van een meer dan 650 zeemijl lange uithoudingsrace voor duobemanningen die op zondag 13 juni startte en voor het Antwerpse duo een kleine 4 dagen 11 uur duurde.

"We hebben een inhaalrace gevaren" zegt Laureyssens na de aankomst. "De start was niet zo best, wellicht omdat we te defensief waren. Er werd immers met een zwarte vlag gestart, het signaal dat te vroeg over de lijn diskwalificatie betekent. Met 84 boten starten is net als bij de zwaardboten, niemand ontziet niemand. De eerste ze uur misten we concentratie en hadden we ook niet de juiste zeilconfiguratie. Maar vanaf dan kwam er schot in de zaak en zijn we van de 33ste plaats beginnen aanvallen."

De windomstandigheden waren kalm tot matig, echt spuiten was er dus niet bij. Waarschijnlijk daarom dat De Smedt aan de volgboten meldde dat ze tijd genoeg hadden gehad om een vijftien kilo zware tonijn te vangen. "Een ramp, want al onze witte wijn is al op", vertelde De Smet via de boordradio aan de volgboten. Het werd hét hoofdnieuws van de tweede wedstrijddag.

Vanaf de ronding van de legendarische Fastnet rots onder de Ierse kust ging het nog beter. Basecamp was, te zien aan de navigatielichten in de nacht, naar de tiende positie vooruitgeschoven. De beloofde Oost-Noordooster van meer dan 25 knopen wind bleef tot dan uit, maar eens de vuurtoren gerond ging het inderdaad waaien en sloeg de turbo aan. "Tot dan hadden we beurtelings gestuurd en gerust, maar nu hadden we alle aandacht meer dan nodig. Met een gemiddelde snelheid van 15 knopen surften we in rechte laan naar Frankrijk terug. Op een zeventig mijl voor Douarnenez viel de wind terug en liepen de proto boten ons weer in. Groot was de verassing als we als eerste serieboot finishten.

Ze denken hier nu anders over les Petit Belges. Bovendien heeft De Smedt zijn grapjasreputatie weer waargemaakt. Dat verhaaltje over die tonijn, daar was werkelijk iedereen mee weg." grinnikt Laureyssens.

De Basecamp finishte vijftiende in het algemeen klassement dat werd gewonnen door het Franse duo Erwan Le Roux en Francois Lamiot.

Voor Peter Laureyssens is dit de bekroning van een strakke voorbereiding. Het einddoel is de Mini Transat, ofte de Transat 650 van najaar 2005.

Na de aanschaf van de serieboot en het optimaliseren van dit scheepje, is het in de slinger komen van het varen ermee. In de Ecover Ocean Sailing Academy vormde hij met zijn voornaamgenoot De Smedt een duo, deze heeft immers veel ervaring en zeilde de Transat 650 van 2003. In meerdere opzichten vult het duo Antwerpenaren elkaar perfect aan: zeemansinstinct en nuchter management, zelfs een ochtend (Laureyssens) en een avond mens (De Smedt).

Zie ook www.ecover.com en www.mikegolding.com

Website Mini Fastnet www.atlantys-online.com/2004/

Website Peter Laureyssens: www.minitransat650.be

Lexicon: de races en de formules

De Mini Fastnet is een onderdeel van races die uitsluitend voor de miniklasse is voorbehouden. De kweekschool voor het professionele werk op de Open 60 voeters.

Het parcours liep van Bretagne naar Woolf Rock (Scilly Eilanden) Fastnet rock (Ierland) en in rechte lijn terug naar Douarnenez. In rechte lijn 650 zeemijl. Er wordt in twee klassementen gevaren: de prototypes en de serieboten.

Dit jaar augustus staat er nog de Douarnenez - Azoren en terugrace op het programma, solo voor Peter Laureyssens.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: