TEXEL OPEN dag 1: Nieuw Olympisch duo Heemskerk/Ruitenburg aan de leiding

PAAL (NED) - Na de eerste dag van de Texel Dutch Open gaat het nieuwe olympische Tornado-duo Heemskerk/Van Ruitenburg aan de leiding bij de grote catamarans. Texelaar Dirk Pool voert het klassement aan bij de kleine boten. In totaal verschenen vanmiddag vierenzeventig teams aan de start. De twee geplande races vonden plaats bij een noordenwind kracht vier.

"Ik zat te snurken", zei Mischa Heemskerk na afloop van de tweede race. De winnaar van de Zwitserleven Ronde om Texel 2002 rondde de verkeerde boei in de gate en kwam daardoor aan de linkerkant van het wedstrijdveld. "Daar moesten we dus niet zijn. Uiteindelijk kwamen we vijf seconden te kort op nummer één, Figueroa/Hernandez uit Puerto Rico. Dat viel me nog mee." De eerste race wonnen Heemskerk en Van Ruitenburg wel: "We gingen achter een Israëlische Nacra 6.0 als tweede om de bovenboei. Leuk om zo’n ouderwetse boot weer eens voorin te zien. We zijn na afloop ook even naar ze toe gegaan." Heemskerk liep de olympische kwalificatie voor Athene mis, maar heeft samen met Van Ruitenburg zijn zinnen nu op de Spelen van 2008 in Beijing gezet. "Na Texel gaan we een stichting opzetten, sponsors zoeken en heel veel zeilen".

Bijzondere deelnemers
De 16-jarige Taylor Booth, de zoon van olympisch Tornado-zeiler Mitch Booth, debuteerde vandaag als F18-stuurman. Gelegenheidbemanning Daan Koene: "Het ging best goed, maar ik denk dat ik te veel schreeuwde". Taylor: "Ik heb een deal met mijn vader. Als ik hem zaterdag pak, koopt hij een nieuwe F18 voor mij". Het duo verscheen niet op tijd aan de start van de eerste race en in de tweede behaalde het een negende plaats. De mannen staan nu 24ste van de 45 boten in hun klasse. Er zeilden tevens tien catamarans mee met ISR in de zeilen. Op initiatief van Boaz Adar, de voorzitter van de Israëlische Catamaran Zeilbond, kwam het project tot stand. Na maanden van voorbereiding arriveerde het team op zaterdag in Nederland.

Texelweek
Vanaf donderdag geldt de pitstraat als de ‘place to be’ voor alle catamaranliefhebbers. De standhouders werkten vandaag hard om alles in te richten. Vanuit de grote feesttent klinkt inmiddels ook muziek. De openingsparty met DJ’s en Wolter Kroes en de Binnenband duurt tot vannacht 01.00 uur. Morgenavond zendt TROS Live uit met onder andere Di-Rect, Xander de Buisonje en de Amstel Live Coverband. Overdag staan er twee races voor de Texel Dutch Open gepland en de 's middags de traditionele Horstocht.

Uitslagen
Grote boten (<140 Fleet)- Sailed: 2 Discards: 0 Ratings: Texel
1st F18 NED 007 Heemskerk, Mischa Ruitenburg, Peter van 3.0: 1 - 2
2nd Cirrus F18 TX 8 Plas jr., Arie vd Pool, Eddy 5.0: 2 - 3
3rd F20 NED 18 Boers, Eelco Boers, Tjidde 9.0: 3 - 6
4th F18 GBR 365 Styles, Hugh Lynch, Marcus 10.0: 6 - 4
5th Nacra Inter 20 NED 2 Hollander, Leen den Mulder, Sander 12.0: 5 - 7
6th F18 NED 30 Gussinkloo, Janwillem te Simoons, Roel 15.0: 4 - 11

Kleine boten (> 104 Fleet) - Sailed: 2 Discards: 0 Ratings: Texel
1st Hobie Fx One TX 390 Pool, Dirk 3.0: 2 - 1
2nd Hobie 16 NED 107008 Huntelman, Vincent Maghielse, Martijn 5.0: 1 - 4
3rd Nacra Inter 17 NED 206 Brouwer, Ron 6.0: 4 - 2
4th Prindle 15 NED 80 Primowees, Hans 6.0: 3 - 3
5th Nacra Inter 17 NED 97 Wolters, Henk 10.0: 5 - 5

Meer info: www.roundtexel.com

foto © Olivier Shilling

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: