UIT DE KUIP: Daikin Airco IMS2 wint Northsea supercup

SCEVENINGEN (NED) - De ABN AMRO Northsea supercup is dit jaar gewonnen door .... DAIKIN AIRCO uit de IMS2 klasse! De voorzitter van het KNWV Jan van Gelderen sprak in de overall prijsuitreiking op pinkster maandag deze verlossende woorden. De supercup is voor het jacht met de beste resulaten overall en we zijn dus ontzettend trots deze prijs gewonnen te hebben. Hiermee wordt een kroon gezet op de jarenlange inspanning en optimalisatie.

Maar de prijzenregen was nog niet op. Naast de cup kreeg het team een nieuwe Geonav GPS uitgereikt, waarmee de inmiddels bejaarde huidige versie van zijn welverdiende rust mag gaan genieten. De DAIKIN werd eerst in IMS2 maar kreeg uit handen van wethouder dhr. Scholte, ook de Yeoman cup uitgereikt. De Yeoman cup, het weekend klassement van de Northsea regatta, wordt algemeen beschouwd als het belangrijkste gedeelte van de inshore. De drie besten, Daikin Airco, Xanadu en Eala, staan allen op 10 punten en doordat de Daikin de meeste eerste posities heeft gezeild, wordt ook deze belangrijke prijs binnengehengeld! Hiermee was een jarenlang gekoesterde wens in vervulling want het team had deze prijs tot nu toe nooit gewonnen.

De wedstrijden:
Een zeer wisselend lang weekend, deze Northsea regatta. Vrijdag, met 12-14 knoop wind liep de Daikin als een raket. Twee eerste plaatsen, met een omgerekende voorsprong van 11 minuten in de tweede race hadden we de eerste klap uitgedeeld. Deze klap was de concurrentie helaas ;-) al snel te boven. Het weekend werd een goede en felle strijd waarin het al snel duidelijk werd dat er meerdere gegadigden waren voor het eindklassement en dat iedereen er alles aan zouden doen om die beker te pakken. Er werd het gehele weekend goed gestart en wij hadden houwen-en-keren om goed weg te komen. Vooral bij het lichtere weer is de Daikin relatief zwaar en de korte mast maakt het lastig om wind in hogere lagen mee te pikken. Naast natuurlijk Eala en Xanadu liet ook de Sunshine zich niet onbetuigd en het werd een verbeten strijd.

De zaterdag begint redelijk met een derde plaats voor de Daikin. De Xanadu zeilt beresterk en ook Eala is ons nipt (5 seconden) voor. De tweede wedstrijd wordt vanwege een behoorlijke draaiing van de wind, door het comité afgebroken en de rest van de dag komt er helaas geen wedstrijd meer uit.

De zondag is een druilerige dag. Vanaf 10 uur ’s ochtends tot aan het einde van de dag regent het en is het hard werken om de stemming erin te houden. De eerste wedstrijd hebben we een bijna perfecte start en kunnen we goed controlerend met vrij wind varen. De snelheid zit er met de nieuwe Hagoort zeilen goed in. Daikin 1, Eala is 2e en Sunshine vaart een sterke race en wordt 3e. De tweede race is een flitsende comeback van de Eclectic. Een klap ’rechtsaf’ maakt dat zij met ruime voorsprong de bovenboei ronden. Wij maken we een gigantische inschattingsfout bij de bovenboei. Er staat een sterke stroom en de Woeste Willem vaart vlak voor ons net om de bovenboei. Door de vuile wind ontstaat er twijfel of wij de boei halen en het probleem is daar. Drie keer tacken en 4 boten ontwijken later komen we eindelijk dan toch om de bovenboei en het grote inhalen kan beginnen. Helaas was daar met het afkorten van de baan niet genoeg tijd voor en met de 5e plaats blijkt dat in een dergelijk veld je inderdaad geen fout kan permitteren. Inmiddels was de sponsorboot van DAIKIN ook getuige geweest van onze bovenboei-capriolen en we waren er natuurlijk op gebrand dit resultaat voor hen in de laatste race van de dag, op te poetsen. Er redelijke start, goed vrijvaren en een goede snelheid brachten ons als eerste bij de bovenboei. Daar bleek training zich weer terug te betalen. De spinaker moest met een gibe set (na het ronden van de boei eerst gijpen en dan pas de spi omhoog) gehesen en dat ging beide keren perfect. Hiermee pakt het team toch de broodnodige meters en kunnen wij maximaal profiteren. Bij de benedenboei laten we de spi maximaal lang staan om alles uit de kast te halen wat nog wel voor de nodige spi opruim problemen in het aan de windse rak zorgt, tja je moet wat..
In het begin van de avond worden de eerste gezamenlijke plannen gesmeed met de andere schepen van het Commodore’s Team de Holmatro en de Checkmate. Tijdens deze informele bijeenkomst hebben de teamleden elkaar wat beter leren kennen.

De afsluiting van de Northsea regatta, de maandag, wordt een lastige. Vrijwel geen wind met draaiingen van 60 graden maakt een offshore wedstrijd van redelijke afstand erg lastig. Sunshine is aan de goede kant van de start weg en gaat er vandoor. Een goed klap naar bakboord en iets meer wind maakt dat we voor de Sunshine de bovenboei ronden. We zien in het spinaker rak onze voorsprong razendsnel slinken als Sunshine en de ILC ons net voor de lijboei voorbij komen. Daarna volgt er een bizar kruisrak. Boten kunnen 10 scheepslengten van elkaar verwijderd over verschillende boeg dezelfde koers varen (let op; mét wind). Sunshine maakt samen met Xanadu optimaal gebruik van alle draaiingen en finishen als eerste. Aan de wal aangekomen blijkt echter dat zij net iets te gretig bij start geweest zijn en viel helaas een OCS hen ten deel. Daikin wordt derde.

De Daikin Airco website:
www.havoc.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: