AUDI verslaat het Nederlands Commodores Cup zeilteam

SCHEVENINGEN (NED) - Zoals reeds eerder aangekondigd verschenen afgelopen weekend tijdens de Yeoman Challenge alle hardcore wedstrijdjachten uit de Benelux waaronder de Satori (winnaar Spi Ouest 2004), Holmatro (winnaar Cowes en Fastnet 2003), Xiphias4 (Nederlands kampioen IMS 2003) en CheckmateIII (winnaar Yeoman Challenge 2003) aan de startlijn in deze IMS 1 grand prix wedstrijdserie .

Het Belgische Clubracer Racing Team brengt samen met haar internationaal gezelschap de geoptimaliseerde IMX40 'AUDI' aan de startlijn tijdens deze belangrijke wedstrijdserie.

Na de kille weersomstandigheden in de North Sea Race en de Vuurschepen Race vulde de Houtrust-, Yeoman Challenge Cup en de Fjellsto Race het 2de deel van de ABN AMRO North Sea Regatta 2004 aan. We ronden de ganse serie af met een 2de plaats overall.

We deden gouden zaken tijdens de Yeoman Challenge IMS1 (28 schepen)
De AUDI deed tijdens het weekend gouden zaken tijdens de Yeoman Challenge. Na 4 reeksen zonder aftrek staan we aan de leiding in het klassement.

Onze stuurman Ice hoor ik nog zeggen: "We hebben het voltallige Nederlandse Commodores Cup team achter ons gelaten (Satori, Holmatro met schipper Hans Horrevoets en Checkmate III van Peter de Ridder), ik weet niet of jullie dat beseffen?"
Ook in de totaaluitslag van de North Sea Regatta laten we dit sterk Nederlands team achter ons.

Onze doelstelling was binnen een 5de plaats te eindigen en dat is goed gelukt. Eigenaar Jaap Zuiderveld is tevreden, dat kan je van z'n gezicht aflezen.
Eigenlijk hebben we allemaal wel iets van "YES!". Maar daar hebben we dan ook een hele winter voor getraind tijdens vriestemperaturen.

We brengen de meest prestigieuze wisselbeker uit de IMS1 klasse mee naar huis.
Er pronken op de Yeoman Challenge beker Nederlands bekendste wedstrijdzeilers en hun wedstrijdjachten:

1994 INNOVISION IV
1995 DE KICK van André Hoek,
1997 MEAN MACHINE van Peter de Ridder
1998 RUBBIE Haicon Endstra
1999 INNOVISION VII van Hans Eeckhof
2000 MEAN MACHINE van Peter de Ridder
2001 RECKLESS van Simon Dierdorp
2002 CHECKMATE III van Peter de Ridder
2003 CHECKMATE III van Peter de Ridder

Ray Davies (NZL) "…het niveau is goed"
Nieuw Zeelander Ray Davies, voorheen Team New Zealand, ook tacticus aan boord van de Mean Machine heeft recent Key West Race Week en SORC te Miami gewonnen in de Farr 40. Hij vaart tijdens de ABN AMRO North Sea Regatta als tacticus op de Aqua Equinox (Swan 56). Davies kan het ook weten.

"Voor handicap racing hebben we hier hele spannende uitslagen en ook wedstrijden. Er wordt scherp gevaren. Iedereen gaat tot het uiterste. Anders hadden we geen 8 zwarte vlag penalty’s gehad. Het niveau is echt goed."

De wedstrijden
Dat het dit lange weekend om starts zou draaien blijkt uit het feit dat we in totaal een 15 starts op 7 wedstrijden in het laatje hebben geschoven. Onze starts zijn nu ietsje scherper mag ik wel zeggen...

Windcheck, goede kant van de startlijn kiezen, ruimte onder je creëren door te "sweepen", persen zodat iemand trager boven je ligt, maximale snelheid in het schip houden en dan (niet onbelangrijk!) op het juiste moment met maximale snelheid over die lijn knallen was dagelijkse kost. Met andere woorden, met een goede start kan je wedstrijd maken en met een slechte een wedstrijd kraken.

Vervolgens in de juiste windshiften overstag, geoliede manoeuvres, constant de beste VMG (Velocity Made Good) tegen de stroming zoeken, op windvlagen reageren, geil rond de bovenboei, spi omhaag, druk zoeken, gijpen op de windshiften en elk tiende van een knoop extra eruit blijven persen tot over de finish lijn.

"Het Nederlands Commodores Cup moet in de Audi hun meerdere erkennen"
Dit waren de woorden van de North Sea Regatta PR medewerker Simon Keijzer.

De AUDI en haar crew maken zich nu klaar voor Kieler Woche waar we het Europees kampioenschap IMS600 zullen varen.

Het AUDI team tijdens de NSR 2004:
1. Jaap Zuiderveld (NED), eigenaar
2. Ice (BEL), stuurman & projectleider
3. Marc Flamand (BEL) tactiek inshore CRT
4. Filip Jacquet (BEL), voordek inshore CRT
5. Rob Fransen (NED), mast (als hij "TOP" roept trilt de mast nog enkele sec na)
6. Luc Haverhals (BEL) genua CRT
7. Berend Jan (NED) genua
8. Yan Trouwen (BEL) Spi trim CRT
9. Bart Van Meel (NED) roodzeil, sorry... grootzeil CRT
10. Nadia Ifticene (BEL) pit CRT
11. Peter de Smedt (BEL) 2de stuurman offshore
12. Gavin Maguire (GBR) voordek & Spitrim offshore
13. Mariet Sterk (NED) grootzeil offshore
14. Fokko Edens (NED) genua offshore
15. Svemic (NED) shoremanager offshore

AUDI wedstrijdjacht op zoek naar nog meer talent:
Interesse om mee te varen? Ben je gedreven? heb je al redelijk wat wedstrijdervaring? Zoek Ice op of geef hem je zeil CV. ice@clubracer.be

foto © Wilko Gijsbertsen

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: