TEXEL OPEN dag 2: Vader en zoon domineren | volop actie op het strand

PAAL (NED) - 3 juni - Vader Dirk en zoon Eddy Pool domineren de Texel Dutch Open na de tweede wedstrijddag. Pool senior leidt met zijn Hobie Fx One het klassement van de kleine boten. Pool junior en stuurman Arie van der Plas jr. de grote catamarans. Na vier jaar van afstel vond vanmiddag tevens de traditionele Horstocht plaats.

Heftige strijd grote boten
Hoewel de zeilcondities aanzienlijk rustiger waren, was de strijd bij de grote cats heftig te noemen. Na de start van de tweede race deed zich een incident voor tussen de teams Kenbeek/Brouwer en Heemskerk/Van Ruitenburg. Heemskerk voer over stuurboord en wilde achterlangs sturen bij Kenbeek. Die wijzigde iets van koers, waardoor Van Ruitenburg vanuit trapeze het zijstag van Kenbeek raakte. Dat zorgde later op het strand voor nogal wat beroering en een protest tegen Heemskerk en Van Ruitenburg. Het Tornado-duo uit Puerto Rico won de race, gevolgd door Van der Plas jr./ Pool jr. met hun Cirrus. "We hebben de boot eindelijk aan de praat. Het is lekker als je tussen deze mannen meedoet."

In de tweede race gingen de jongens eveneens goed van start. "We zaten alleen te ver voorin, waardoor we tussen de 20-voeters voeren en daar last van kregen. We haalden net niet de bovenboei en Hugh Styles en Micha konden er bij komen. Uiteindelijk zijn we derde F18 geworden." Na vier races staan ze één, gevolgd door de broers Boers op de Nacra iF20 en Styles/Lynch op een Nacra F18.

Kleine boten
De kleine boten hadden moeite met de sterke stroming. Hobie 16-zeiler Vincent Huntelman: "Er stonden rare golven. Ik kon er geen touw aan vast knopen. We hadden te weinig druk om er overheen te komen. We raakten iedere keer uit balans." Ze sloten de race als zesde af. Dirk Pool vond het vandaag maar matig: "Weinig wind". Hij moest het opnemen tegen een Shadow van Tim Swinburn uit Duitsland en de Prindle 15 van Hans Primowees. De Texelaar Pool voert na vier wedstrijden het klassement aan, gevolgd door Hans Primowees en Ron Brouwer.

Horstocht en Pitstraat
Eindelijk kon Kustzeilvereniging Westerslag weer eens de Horstocht organiseren. Deze vond vier jaar geleden voor het laatst plaats, maar vandaag vertrokken vijftig tot zestig cats naar de Hors. Daar kregen zij traditiegetrouw verse vis. De pitstraat is nu volledig ingericht. Herbert Dercksen over het nieuwe initiatief: "Er is al vele jaren over gesproken, dus ik ben blij dat het nu eindelijk is opgepakt. Dit evenement is ook echt voor het publiek en daarom is dit zo belangrijk. Met TNG proberen we de sport ook steeds toegankelijker te maken, zoals bijvoorbeeld met het grote scherm en het Timekeeper systeem. De pitstraat sluit daar goed bij aan." Standhouders Magic Marine en Watersport Scheveningen trapten vandaag gezamenlijk af met een clinic voor catamaranzeilers, door Gunnar Larsen gegeven.

Vrijdagprogramma
Vrijdagochtend komen de deelnemers aan de Texel Dutch Open nog één keer in actie voor de twee laatste races. In beide klassen kan er nog van alles gebeuren in de top drie, dus het blijft spannend. ’s Middags gaan pers, sponsors en relaties het water op voor de Pro-Am race. Samen met een ervaren stuurman zullen zij een heuse wedstrijd varen. Als alle cats weer op het strand staan, volgt de laatste materiaalcheck voor de 27ste Zwitserleven Ronde om Texel op zaterdag 5 juni. Vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur begint het Tros Live tentprogramma met ’s avonds optredens van Sarah Bettens Band en Henk Westbroek Band.

Meer info: www.roundtexel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: