Nabeschouwing | Team Booth/Dercksen wint Zwitserleven Ronde om Texel

PAAL 17 (NED) - "Ik stond te jubelen in trapeze, zei een uitgelaten Huub Lambriex. Hij rondde met zijn A-cat als eerste de vuurtoren met in zijn kielzog Hans Bouscholte en Ruurd van Wieren op een Eagle 20 carbon. Op zaterdag 5 juni gaf een helikopter om 9.30 uur het startsignaal af voor de 27ste Zwitserleven Ronde om Texel. Van de 602 ingeschreven boten, begonnen er uiteindelijk 578 aan de honderd kilometer lange beproeving.

Vanaf 06.00 uur konden de zeilers al terecht in de feesttent voor een zeilerontbijt. Enigszins gespannen mannen en vrouwen gehuld in neopreen pakken, legden een bodem met broodjes en koffie. De rij bij de toiletten werd steeds langer. Uit de luidspeakers klonk TROS Live. Op het strand verschenen overal rode zitzakken om het ware Zwitserleven Gevoel te kunnen ervaren. In tegenstelling tot de weersberichten van voorafgaande dagen stond er een stevige noordwestenwind, dus het ‘Rondje’ beloofde een mooie zeilrace te worden.

Moeilijke start
Door de aanlandige wind hadden vele zeilers moeite om door de branding te komen. Sommige gingen zelfs drie keer om. Er ontstond daardoor ook behoorlijk wat schade aan roertjes. De toeschouwers kwamen ogen te kort om alles te kunnen zien. Het TNG-scherm op het strand toonde live televisiebeelden vanaf het water, zodat de spectaculaire start en de rest van spannende race goed te volgen waren. In de laatste minuten voor het signaal lagen de meeste boten bij het schip aan de kustzijde. Lambriex: "Het was er druk, maar ik had redelijk snel vrije wind. De wind draaide nogal. Uiteindelijk kon ik in een rak naar de vuurtoren." De A-cat zeiler lag het laatste stuk bijna zij aan zij met de Eagle 20 carbon van Bouscholte en Van Wieren. "Gunnar en Hugh Styles maakten een tussenklap, waarbij ze iets te ver de zee op gingen. Ze kruisten voorlangs, maar daarna zat ik ervoor. En bij de vuurtoren had ik zelfs Bouscholte te pakken. Dat was genieten."

Snel spinnakerrak
Onder het toeziende oog van vele toeschouwers, schoten de eerste cats om de vuurtoren heen. Bouscholte/Van Wieren trokken hun spi en lieten Lambriex achter. Bouscholte: "We lagen toen één met de Duitse broers Sach op een Eagle 20 carbon inmiddels vlak achter ons. Bij de VC-boei waren we samen behoorlijk los van de rest van het veld." Op dit traject moesten de zeilers overigens erg oppassen voor ondieptes. Menig team struikelde hier over de zwaarden om vervolgens in enkeldiep water te belanden. Op enig afstand werd een duel geleverd om de overwinning op handicap (na berekening). Dat ging tussen het Zwitserleven team Booth/Dercksen op de Hobie Tiger en de Franse broers Boulogne op de Cirrus. Herbert Dercksen: "Ons doel was om op handicap te winnen, dus we hebben erg op de Fransen gelet". Bouscholte denderde intussen vrolijk door en vergrootte zijn voorsprong tot zo’n twee mijl bij Oudeschild. In de subkopgroep hadden zich intussen ook twee Tornado’s gemeld: Enrique Figueroa en Jorge Hernandez uit Puerto Rico en de Britten Simon Northrop en Matt Young.

Alles te volgen
Op het strand bij Paal 17 konden de bezoekers dankzij het TNG-scherm en het TNG Timekeeping system de tussenstanden met live beelden volgen. Speaker Jeroen Tirion lichtte de strijd mondeling toe. LinkinMedia zorgde ervoor dat de televisiebeelden live op de website te zien waren en Sport-Track.com bracht met behulp van zijn tracing & tracking systeem de posities van dertig kanshebbers rechtstreeks op internet. TROS Live zond de gehele dag uit vanaf het Texelse strand en verzorgde muzikale programma met artiesten als Idols-winnaar Boris.

Spannende finale
Vanaf Oudeschild trok de wind weer aan en dan zijn de Tornado’s in hun voordeel. Bouscholte en Van Wieren kregen dus de hete adem in hun nek van de Britten en de Puertoricanen. Bouscholte: "Ze liepen behoorlijk in. Bij het Molengat was het verschil nog maar vijfhonderd meter. We hebben echt moeten knokken om de voorsprong vast te houden. Het was er spannend en mooi. Uiteindelijk konden we zelfs weer een beetje uitlopen." De mannen finishten in 2 uur en 41 minuten. Figueroa/Hernandez kwamen als tweede binnen, gevolgd door Northrop/Young. Gunnar Larsen en Xander Pols finishten met hun M20 als vierde. Dat laatste kruisrak op de Noordzee stelde de deelnemers behoorlijk op de proef met golven, regen en een stevige wind. Mitch Booth en Herbert Dercksen wonnen uiteindelijk het duel met de broers Boulogne en kwamen als vijfde binnen. Op rating was dat genoeg voor de overall winst van de Zwitserleven Ronde om Texel. De strijd om het brons ging tussen de Hobie Tiger teams Bundock/Ashby en Kenbeek/Brouwer. Brouwer: "We kruisten voorlangs, dus op dat moment lagen we op koers voor een derde plaats. Totdat de fok rail los schoot en we dus moesten repareren. Erg jammer natuurlijk, maar toch zijn we tevreden. We hebben een eerlijk gevecht gehad en we hadden de kansen." Bij de dames ging de overwinning naar het Wampe van der Poel en Marieke Engelsman. Uiteindelijk haalden 472 boten de finish. In een volle feesttent, reikte Huub Stapel met veel bombarie de prijzen uit aan de overall winnaars. Daarna barstte het feest los met Ellen ten Damme en haar band.

En wat vond Zwitserleven zelf van het evenement? We vroegen het Eliot Schuchart, manager Marketing & communicatie van Zwitserleven, tijdens het afsluitende feest: "Het was nog mooier dan vorig jaar. Naast de overwinning van Mitch en Herbert, ben ik ook erg trots op ons jeugdteam dat in hun klasse het snelste was. Geweldig evenement."

Top vijf eindklassement:
1. Booth/Dercksen - NED - Hobie Tiger
2. Boulogne/Boulogne - FRA - Cirrus
3. Bundock/Ashby - AU - Hobie Tiger
4. Kenbeek/Brouwer - NED - Hobie Tiger
5. Graat/Koene - NED - Cirrus

foto: winnaars eindklassement - team Booth/Dercksen © Ronald den Dekker
meer foto's: www.wacon-images.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: