Schelderegatta | Streaker Strikes .. Again! + uitslagen

  • Author: entityone
    Date: ma, 07/06/2004 - 14:40

ANTWERPEN (BEL) - En als dit nu echt eens de mooiste zeildag van het jaar zou blijken geweest te zijn? Dan hebben de afwezigen gewoon weer maar eens ongelijk gehad. Wie had het kunnen voorspellen? Niemand denk ik, maar wat de weergoden voorbije zaterdag voor de 65 schepen sterke vloot in petto had, overtrof de stoutste verwachtingen. In plaats van een flauwe voorspelde 1-2 Beaufort gaf Aeolus present met een 10-15 knopen sterke noordenwind, wat onverhoopt veel, leuk en spannend spinnakerwerk betekende.

Freddy ‘Nagaki’ Oelbrandt is er met zijn GK-29 ‘Streaker’ voor de tweede opeenvolgende keer in geslaagd om de berekende ‘line honours’ op zijn palmares bij te schrijven. Met zijn 2uur en 57 minuten en luttele seconden bleef hij in gecorrigeerde tijd alle andere grote kanonnen, de drie 11 MODs incluis, de baas. Eéntje daarvan, ‘Spookschip’, was nipt snel genoeg om als eerste in Antwerpen aan te komen na een bijzonder snelle wedstrijd.

De kleine CRC-C klasse (7 boten) werd eerst op weg geschoten, een kwartier later gevolgd door de 23 boten uit de B-klasse en nog eens een kwartier later de snelle grote jongens uit de A-klasse, waar o.m de Polarrev acte de présence gaf. Zij gaat deze zomer met een groep jongeren de kans geven om tijdens de Tall Ships Race hun horizonten iets te verleggen en deze wedstrijd was een eerste selectietest voor het niet-studerende deel van de bemanning. Hun spinnaker zal tegen die tijd wel hersteld zijn.

In de aanloop naar Bath en naar de Zandvlietsluis kwamen enkele uit de kluiten gewassen vrachtschepen roet in het spinnaker-eten strooien, maar de begeleidende rescue-schepen zorgden ervoor dat alles onder controle bleef. Ter hoogte van de Kallosluis moest een lichter nog even in de remmen voor een spinnakerende deelnemer, maar gelukkig zonder veel erg. De zeilende schipper zal zijn zijn besluiten wel getrokken hebben...

Ook vele Nederlandse deelnemers uit voornamelijk gasthaven Wemeldinge maakten van de gelegenheid gebruik om eens met de boot naar Antwerpen te zeilen. Aan de glunderende gezichten achteraf te zien hadden ze allemaal van de perfecte zeildag genoten.

Eén foute noot in het voor het overige perfect gelopen dag werd genoteerd bij het binnenvaren van de jachthaven, waar de schipper van het jacht (dat we niet bij naam gaan vernoemen) dat als eerste aan de gele wacht-ton aangemeerd lag van weinig zeemanschap getuigde door zonder verwittigen de meertouwen van de boten die achter hem hingen losgooide -om toch maar als eerste binnen te kunnen- en hierdoor in het achterliggende bos schepen voor een hoop problemen zorgde.

Tijdens de prijstuitreiking achteraf werd ook organisator Harry Van de Bergh in de bloemetjes gezet door de voorzitter van de RYCB. Harry slaagde er door zijn niet-aflatend enthousiasme in, weliswaar ook bijgestaan door Charles van de Wouwer en zijn ploeg, om in moeilijke omstandigheden zo’n groot aantal deelnemers warm te maken voor de wedstrijd. De vele mooie prijzen, verrassingen en de prachtige sfeer zullen volgend jaar op zijn minst zeker evenveel zeelnemers lokken. Men zegge het voort...

De uitslag (gegokt, want ik heb niet alle uitslagen...)

CRC A
1 Sardien
2 Doina
3 Bon Vivant (update 08-06-04)

CRC-B
1 Streaker
2 Virus
3 Satisfaction

CRC-C
1 Tibo
2 Santikan
3 Smutje

Uitslagen Schelderegatta 2004

foto: De Streaker winnaar CRC B ©2004 Mark Meulemans - www.vision-art.be

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: