Familie De Bock wint Coupe Belgica

OSLO (NOR) Op 4-5-6 juni werd in Oslo de Belgica Coupe gevaren. De RYCB is uitgedaagd door de KNS (Kongelig Norsk Seilforeining) en stuurde de familie De Bock om de Coupe terug te winnen. De wedstrijd bestond uit een matchrace in elfmeter tussen een Noors en een Belgisch team. Om de wedstrijd zo fair mogelijk te houden werd er na iedere wedstrijd gewisseld van boot. Het was niet gemakkelijk: in Noorwegen is de elfmeter de grootste eenheidsklasse met stuk voor stuk goede zeilers!

De Wedstrijden
Vrijdagavond werden er 2 wedstrijden gevaren. Om het zo eerlijk mogelijk te houden werd er na elke wedstrijd van boot gewisseld. In totaal waren er 5 wedstrijden gepland, wie er het eerst 3 won, won de Coupe.

Na een tactisch sterke start lukte het de Belgen de juiste kant van de baan te zeilen en kwamen eerst aan de bovenwindse boei. De rest van de wedstrijd hebben ze de Noren gecontroleerd en haalden een comfortabele overwinning. Dit geldde ook voor de 2de wedstrijd, weer de Noren gedwongen de slechte kant van de baan te kiezen met als resultaat dat de Belgen een grote voorsprong uitbouwden. Na 2 wedstrijden stond het 2-0, er stond de Belgen nog 1 wedstrijd te winnen!

Zaterdagnamiddag wonnen de Noren de eerste wedstrijd. Aan de bovenwindse boei tijdens het zetten van de spi zat de spinnakerboom klem en toen ze de spi er af moesten halen aan de benedenwindse boei zat er een knoop in de val. 2-1. De volgende wedstrijd werd gemakkelijk gewonnen door de Belgen, alle manoeuvres gingen perfect en de windshiften werden goed gelezen. Voor het eerst in de geschiedenis is het de Belgen gelukt de Noren te verslaan en dit in hun thuiswateren! De volgende ontmoeting zal plaatsvinden in België, de Noren zijn gewaarschuwd!

De Belgen hadden zich ook ingeschreven voor de Aker Brygge Cup, een vlootwedstrijd voor verschillende eenheidsklassen. Na 6 wedstrijden gevaren te hebben op vrijdag en zaterdag stonden ze op een 2de plaats, 2 punten achter op de eerste. Zondag werd de laatste wedstrijd gevaren. Ze finishten als eerste, 5 plaatsen voor op hun concurrent. Na de Coupe gewonnen te hebben schreven ze ook deze wedstrijd op hun naam.

De Aker Brygge Cup resultaten
Filmpje eerste wedstrijd

foto boven: Familie De Bock in actie tijdens Aker Brygge Cup
foto onder: Het Belgisch team met de Coupe samen met het Noors team

www.elevenmodbelgium.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: