SPLASH WORLDS 2004

NIEUWPOORT (BEL) - Deze week wordt het vijfde wereldkampioen- schap Splash in Nieuwpoort gezeild! Een jonge klasse met erg veel ambitie! De bijna 200 inschrijvingen uit 9 landen zijn het bewijs van het groeiende succes. Daarnaast wordt ook de Eurocup Flash gevaren - hetzelfde boottype met iets meer zeiloppervlak zodat ook zwaardere jongeren verder kunnen met dezelfde boot! Splash wil immers een boot zijn die het zeilen democratischer maakt! Ook bij Flash mogen ruim veertig deelnemers verwelkomd worden.

De eerste dagen werden getekend door erg donkere wolkenformaties en wisselende windcondities! Tijdens de oefenwedstrijd op zondag was het opboksen tegen een golvende zee en een noordwestenwind van 4 beaufort. De meeste deelnemers namen de start om de lokale condities te leren kennen maar verkozen toch om de manche niet uit te varen.

De openingsceremonie van zondag verliep bijzonder geanimeerd waarbij de verschillende landen de respectieve vlaggen onder luid gejuig binnenbrachten gevolgd door een spetterende openingsparty met de Antwerpse "made in Belgium".

Rond het botenpark werd een heus tentenkamp gebouwd en de organisatie heeft werkelijk alles voorzien! Alle maaltijden, animatie en alle denkbare zeilfaciliteiten.

De wedstrijden…
Op maandag gingen de kwalificatiewedstrijden van start! De deelnemers worden elke dag in drie poules onderverdeeld en na drie dagen wordt de vloot onderverdeeld in een "gold, silver and bronze fleet" en daar wordt het eigenlijke WK beslecht!

Wachten en zeeziekte…
Het werd een moeilijk begin voor de hele vloot maar ook voor het wedstrijdcomité dat moest jongleren met onstabiele en draaiende wind (NNW naar ONO en terug). Na enkele uren dobberen, met nogal wat onwel voelende zeilers voor gevolg, keerde de wind terug naar de initiële richting en konden de races van start gaan.

In de groene vloot waren de kiwi’s erg sterk, Scott Morrison, winnaar van de Flanders Youth Regatta won beide reeksen! Beste Belgen in deze groep werden Laura Maes en Yannick Lefebvre! In de blauwe vloot was Jorne Knegt erg sterk met een tweede en vierde plaats, beste Belgen hier waren Xavier Seynaeve en Alfred Lachappelle! De rode vloot tenslotte kende een Amerikaanse winnaar, net overgestapt uit optimist Zack Kelchner. De tweede reeks ging naar David Jessop (2,1) Wim Moulaert en Cedric Ameloot waren hier de beste locals!

De top tien (provisonal) wordt bevolkt door Polen, Nieuwzeelanders, Britten en drie Belgen maar na twee reeksen blijft alles mogelijk!

De Flashklasse wordt aangevoerd door Jessica Crul (NED) voor Joep van Doodewaard en Pieter Asselmans (Bel) - het bewijs dat er weinig verschil is tussen de meisjes en de jongens op deze wedstrijden!

Voor dinsdag wordt 3 beaufort uit westelijke richtingen voorspeld, dus tussen noordwest en zuidwest - de boeienleggers wacht weer een leuke dag! We hopen voor de zeilers hetzelfde!

Meer info op www.splashworlds.orgwww.splashworlds.org
Fotomateriaal www.vision-art.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: