Zeilen met een smalle beurs | voor 250 gulden een officieel wedstrijdmodel

Bij zonnig weer zien de Nederlandse meren tegenwoordig wit van de zeilboten. Zeilen is populair, en niet alleen voor de rijken. Dat is voor een groot deel te danken aan de creativiteit van een kapper uit het Friese Bergum, Hendrik Bulthuis.
Bulthuis (1892-1948) was niet alleen handig met een kappersschaar. Hij knutselde aan allerlei apparaten, en zijn grootste passie was het bouwen van zeilboten. Het verhaal wil dat hij regelmatig klanten ingezeept met scheerschuim achterliet omdat hij weer een ingeving had voor de boot waar hij mee bezig was.
Als fanatiek zeiler zat het hem dwars dat alleen de notabelen van Bergum en omgeving op het Bergumermeer te zien waren. Zeilboten waren in die tijd veel te duur voor gewone arbeiders. Daarom besloot Bulthuis een boot te ontwerpen die wel betaalbaar was voor mensen met een smalle beurs. Het was het begin van de BMer, Bergumermeer.

Lees verder via Cultuurwijzer.nl

"...in 1931 werd dit model, dat wel de vergrote BMer wordt genoemd, met kleine aanpassingen een officieel wedstrijdmodel van de Noord-Nederlandse Watersportbond (NNWB), onder de naam Zestienkwadraat. Deze boot overvleugelde de oorspronkelijke BMer en groeide uit tot de populairste zeilboot van Nederland."

"...bij de bouw van bruggen werd zelfs rekening gehouden met de masthoogte van de Zestienkwadraat."

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: