UIT DE KUIP:<br> Yngling NED 310<br>Wat zijn we aan het doen?

HAARLEM (NED) - Santander ligt nu precies twee maanden achter ons. Daar verloren we de plaatsing voor de Spelen en brak voor ons een nieuwe periode aan waarin nieuwe plannen gemaakt moesten worden. Dat koste niet al te veel moeite. Hoewel we slechts op de korte termijn invullingen hebben, zijn we toch alweer aardig bezig geweest en hebben we zelfs genoeg om een nieuwsbrief mee te vullen.

Twee weken na het WK vond in Medemblik de SPA Regatta plaats. En daar hadden we zin in. Het was raar om na de WK thuis te komen, te weten dat we wat betreft Athene niet verder konden komen, te voelen dat er een aardige leegte voor ons lag. Weer even op het water, een wedstrijd varen, voelde als een verademing. Vertrouwd, terug in het oude ritme. Bovendien waren we wel even van plan om de rest van het veld te laten zien waar de finishlijn lag. Wij hadden immers geleid op het WK, waren als zesde geëindigd en waren verder gekomen dan wie ooit had gedacht.

Nou, niet dus. Onze koppen konden wel denken dat er hard geraced zou worden, we kregen het er gewoon niet uit. We waren moe, hadden geen fut, waren verward, en wat kon onze positie ons eigenlijk echt schelen daar op SPA? Wat maakte het nog uit? Hm. Een dip dus. Achteraf allemaal niet zo gek, maar wel grappig dat we dit helemaal niet door hadden totdat we op het water zaten. We hebben gewoon lekker gevaren, en daar is alles mee gezegd. We hebben toch even tijd nodig om bij te komen van onze ervaringen en om onszelf weer op te laden voor nieuwe uitdagingen.

Tijdens SPA hebben we samen met team Thies wel plannen gemaakt in voorbereiding op hun Olympische Spelen. We zijn tot en met eind juli hun trainingspartner. In die rol zijn we net teruggekeerd uit Athene, waar we twee-en-een-halve week hebben gevaren. Volgende week gaan we weer die kant op voor nog tien dagen. En daarna moeten zij er maar het beste van maken.

Hoewel we eerst nog wel onze bedenkingen hadden over dit traject, moeten we erkennen dat het eerste trainingsblok in Athene goed is bevallen. We hebben veel aan snelheidstraining gedaan en heel secuur naar verschillende soorten zeilen gekeken welke onder de heersende omstandigheden het beste presteren. Voor ons was dit leuk omdat we nu voor het eerst kennismaakte met andere typen zeilen dan waar wij altijd mee hebben gevaren. Ook hebben we een aantal keer van boot gewisseld. Al met al een leerzame tijd. Daarnaast moeten we toegeven dat de omstandigheden ter plaatse ook niet verkeerd waren en dat het dus gewoon ook echt super lekker varen was daar. En was het op het water al niet genieten, dan was het wel op de kant. Want hoe vrolijk waren de Grieken toen hun elftal het Europees kampioenschap voetbal won! Konden wij mooi ook met blauw-witte vlaggen zwaaiend de straat op!

Het trainingsblok eindigde met het Grieks kampioenschap, dat vier dagen duurde. Het veld was een heuse afspiegeling van het Olympisch veld dat straks gaat strijden om de medailles. Alle Olympische deelnemers waren er op één na, en naast ons deed nog één andere trainingspartner mee aan de wedstrijden. Leuk dus om te peilen waar iedereen stond. Há! En de spirit was bij ons weer een beetje terug want wij leidden het klassement tot de laatste dag. Wel zakten we met het lichte weer van de laatste twee dagen terug in onze resultaten en konden we in totaal jammer genoeg niet ons positie vasthouden. We werden uiteindelijk zesde maar hadden toch een tevreden gevoel over onze prestatie. Na Santander stonden we wéér bovenaan in het klassement en met de wetenschap dat de teams op vol Olympisch niveau aan het varen zijn, zijn we blij dat we nog steeds progressie weten te boeken ten opzichte van het veld.

Na het tweede trainingsblok in Athene, gaan we met ons een team een uitstapje maken naar het matchracen (één-tegen-één zeilen). Klaarje gaat dan sturen, Hanne de fok doen en Janneke tactiek. De boot waar we op gaan zeilen is een stuk groter dan de Yngling en ons team bestaat straks dan ook uit zes personen. De wedstrijden vinden plaats in Zweden. De rest van de maand augustus moeten we nog invullen. Ten tijde van de Spelen hebben we op zich nog geen plannen, maar die kunnen er maar al te snel komen. In september doen we naar alle waarschijnlijkheid mee aan het Nederlands kampioenschap Yngling, dat samen met de overige Olympische klassen in Medemblik wordt gehouden. Tegen die tijd rolt er wel weer een nieuwe nieuwsbrief uit!

Groeten en een fijne vakantietijd,
Janneke, Klaartje en Hanne

Zodra er nieuws is, laten we dat weten op onze site: www.sail.to/ned310

Het matchracen in Zweden is te volgen via www.lysekilwomensmatch.se

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: