TALL SHIPS’ RACE supported by Antwerp 2004

ANTWERPEN (BEL) - Van 21 tot 24 juli ontvangt Antwerpen opnieuw de kathedralen van de zee aan de rede in de schaduw van de kathedraal. Dit jaar gaat de race van Antwerpen naar Aalborg (Denemarken), over Stavanger (Noorwegen) om op 10 augustus te eindigen in Cuxhaven (Duitsland).
De ‘Sail Training International’ heeft Antwerpen opnieuw uitverkoren als starthaven. De grote zeilschepen liggen over zowat vier kilometer enkele dagen aan de rede, geflankeerd door vele kleinere historische schepen en bemand door meer dan 3000 avontuurlijke jongeren.

De wedstrijd heet nu voluit Tall Ships’ Race, supported by Antwerp. Antwerpen werd ook verkozen om in 2006 aankomsthaven te zijn voor de Golden Jubilee Tall Ships' Race, de ‘Gouden Jubileum’-race.

Situering van de schepen
Alle tall-ships van klasse A en de meerderheid van de schepen van klasse B zullen aangemeerd liggen aan de Scheldekaaien tussen Hangar 26-27 (ATV) en het Zuiderterras. De C en D - schepen zijn te ontdekken in het Bonapartedok. Tot nog toe hebben 82 zeilschepen hun aanwezigheid voor de start van de race toegezegd.
De zeilschepen zijn op donderdag en vrijdag te bezoeken tussen 10 en 18 uur.

Are you waterproof?
Tijdens de vier dagen dat de zeilschepen in Antwerpen aangemeerd liggen, zullen er tussen het Noorderterras en het Loodswezen twee enorme boeien van 9 meter hoog op de kade liggen waarin het publiek kan kennismaken met de maritieme sector. Bezoekers vinden er informatie over opleidingen die leiden naar een job op het water en kunnen met mensen uit het vak praten.

GVA Sail Village
Het Sail Village wordt opgesteld tussen het Noorderterras en het Loodswezen. De bezoeker kan gedurende vier dagen van een boeiend programma genieten. De meeste activiteiten zijn gratis. De Village is dagelijks open van 10 tot 22 uur.
Om de 10 minuten zal een skywatch 24 personen 50 meter hoog hijsen, wat een uniek zicht garandeert boven de Schelde en omgeving (gratis). Wie iets meer lef heeft en een teveel aan adrenaline, kan zich dagelijks tussen 14 en 19 uur laten gaan aan de benji jump (gratis). Voorts zijn er elke avond live optredens.

Vuurwerk
Op vrijdag 23 juli vindt het avondspektakel plaats op de Schelde. Om 23.15 uur is er ,,vuur op het water’’. Het spektakel is te bekijken vanop Linker- en Rechteroever, van de Scheldebocht tot Petroleum Zuid.

Rondvaarten
De Tall Ships kunnen ook van op het water bekeken worden. Elke dag vertrekken tussen 10 en 22 uur rondvaarten aan Steenplein. Een rondvaart duurt ongeveer een uur en men vaart, in de schaduw van de Antwerpse kathedraal, voorbij de tientallen indrukwekkende Tall Ships.

Internationale kadettenparade
Op donderdag 22 juli maken de scheepbemanningen hun traditionele optocht door de stad. Ze vertrekken om 17 uur aan de Teniersplaats en gaan via de Meir naar de Groenplaats.

Parade of Sail
Op zaterdag 24 juli vindt de zeilparade op de Schelde plaats. Vanaf 12 uur maken de schepen en bemanningen zich op om te vertrekken. De afvaart is om 15 uur gepland.

Belgische deelname aan de Tall Ship's Race:
ANTWERP FLYER (alu zeiljacht 27m) www.antwerpflyer.cjb.net
EBB TIDE (tweemaster kits 26m)
FELICITY (Jeanneau Sun Odyssey)
POLARREV (alu kotter 14m) www.polarrev.com
RHYTHMIC (First 405) www.rhythmic.xennos.com
RUPEL (gaffelschoener 22.5m) www.rupel.be
SIRMA (Swan 61) www.polarrev.com
TOM (X412) http://users.pandora.be/sailingtom
TOMIDI (Whitbread racer 1985) www.tomidi.be
VAGABUNDO IV ( kits 20.8m)
WILLIWA www.sailtraining.be

www.tallships2004antwerp.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: