UIT DE KUIP:<br>La Solitaire du Figaro 2004

Ultieme droom? 9 uur, 140 mijl, waar gaat dit heen? Cockpit vol met water, tot aan de knieen, al het gewicht zover mogelijk naar achteren geplaats. Een spray die pas halverwege de boot begint. Achter de boot opstijgend water alsof je in een speedboot zit. Is dit normaal? Is dit nou de ultieme droom?

Misschien wel maar zodra de wind wat afneemt en de golven krimpen en de snelheid terugvalt naar "maar" 12 knopen en er weer gewoon gecommuniceerd kan worden gaat het gesprek direkt over; hoe kan het nog harder ? Hoe zal het zijn op zo'n Open 60 monohull of op een trimaran, en zouden we harder gegaan zijn met een extra rif zodat de boeg minder vaak in de golf voor ons duikt ?

Ik denk terug aan de vorige Transatlantische oversteek. Dit keer met zijn tweetjes aan boord van de Beneteau Figaro. Een boot waarvan ik twee jaar geleden s'nachts badend in het zweet wakker werd. En nu, nu vaar ikzelf alweer meer dan een jaar in deze klasse. Een droom ? Ik weet het niet meer, in iedergeval voel ik mij als de gelukkigste man op aarde.

Slapeloze nachtenbr>
Het zit niet altijd mee en om echt compitatief te zijn heb ik nog veel wensen, s'nachts droom ik over beter, sneller en soms zelfs groter, en over de vele dingen die ik mezelf nog wil aanleren. Houdt het dan nooit op? Ik weet het antwoord niet. Het enige wat ik wel weet is dat je op de oceaan de grootste kick kan krijgen. De hoge golven om vanaf te surfen, de zon "set" en zoals op deze trip twee walvissen midden in de nacht vlak naast de boot. O wat voelde ik me klein.

Klein wereldje
Al met al erg verslavend allemaal, en heel wonderlijk....het is zo'n klein wereldje. Je komt iedereen overal weer tegen. Jongens en meiden uit de mini, de één vaart ook in de Figaro de ander heeft een open 60 weer een ander vaart in het ORMA circuit en sommigen doen gewoon weer een "Mini". Bij iedere start zie je dus weer een hoop bekende gezichten; als toeschouwer, als deelnemer of als preparateur. Mijn leventje draait nu volledig om het zeilen en zelf denk ik dat alles zo "groots" is. Totdat je weer eens thuis weer met beide benen op de grond belandt. De mensen om je heen hebben géén flauw idee wat de Vendee Globe is en géén flauw idee hebben wie Alain Gautier of Loick Peryon is.

Op het moment ben ik in Caen en ben ik druk in de weer om de boot klaar te krijgen voor het hoofdevenement de "Solitaire du Figaro" met 54 inschrijvingen. Over een week, de 27ste, is de start van deze harde, uitputtende matchrace. We gaan van Frankrijk naar Engeland, dan terug naar Frankrijk, dan is Spanje aan de beurt en de finish is dan weer in Frankrijk. Het wordt de tweede keer dat ik mee doe en ik ga voor een verbetering van minimaal 10 plaatsen in het overall klassement.

Start
De start staat in het teken van de invasie (60 jaar geleden) en de gehele Figaro staat in het teken van de 35ste editie wat toch ook wel weer wat cachet geeft.(zeggen ze). Zelf maak ik me er niet druk om en concentreer ik me momenteel op de voorbereiding van de "STERN groep". Ze heeft de laatste weken een aardig grote service achter de rug en ze is beter als ooit tevoren. Ik loop iedere dag als een marsmannetje over straat. Dit door alle schuursel, verf en polyester resten. De kiel hebben we ingelamineerd, de roeren een nieuw profiel gegeven en de trailing edge verlengt. Het onderwaterschip compleet kaal gehaald, gefaired en voorzien van een nieuwe laag harde anti fouling. De boot is voorzien van verse sponsorstickers en een decoratief kleurtje op de romp. De mast is gecheckt en een nieuwe voorstag en voorstagprofiel zijn besteld. Een paar nieuwe zeiltjes zijn in aantocht en ik heb de electronica deels nieuw bekabelt.

Dit plus nog duizend en één andere items zijn de afgelopen tijd onder handen genomen. Dinsdag wil ik de boot klaar hebben zodat ik me op het weer en de route kan "storten". Ik heb er zin in!

Alles valt uiteraard te volgen op mijn website www.sanderbakker.nl aldaar zal je ook de benodigde links vinden om straks de race "live" te volgen.

Ook tref je er na de start de nieuwe prijsvraag aan. Ditmaal valt er een heuze wedstrijdzeilcursus te winnen. Meedoen dus!!

Vanaf deze week zal ik jullie weer goed op de hoogte houden, over het reilen en zeilen hier vanuit Caen en straks vanuit iedere tussenstop.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: