LA SOLITAIRE DU FIGARO<br>Nederlandse deelname:<br>Sander Bakker

CAEN (FRA) - In het Normandische Caen zijn de voorbereidingen begonnen voor de start van de 35e editie van La Solitaire du Figaro. Deze race wordt single handed gevaren in een Figaro Beneteau 2 en gaat over 4 etappes.
Op dinsdag 27 juli 2004 zal de eerste start voor de kust van Caen plaats vinden vanwaar de deelnemers vertrekken om 4 etappes te gaan varen.

Eerste etappe Caen - Portsmouth
Vertrek 27 juli 2004
Afstand 160 miles

Tweede etappe Portsmouth - Wolf Rock - Saint Gilles Croix de Vie
Vertrek 30 juli 2004
Afstand 463 miles

Derde etappe Siant Gilles Croix de Vie - Gijon
Vertrek 5 augustus 2004
Afstand 434 miles

Vierde etappe Gijon - Quiberon
Vertrek 11 augustus 2004
Afstand 316 miles

In Caen liggen alle deelnemende boten keurig gerangschikt aan de kade. Bij elke boot is te lezen welke schipper de desbetreffende boot gaat sturen en wordt aan het publiek mede gedeeld aan welke races de schipper zoal heeft deelgenomen met de resultaten hiervan. Van enig chauvinisme is wel sprake want er worden alleen belangrijke Franse offshore races vermeld.

De leeftijd van deelnemers varieert van 24 tot 53 jaar. Vrouwelijke deelnemers behoren tot de minderheid en vallen in de jeugdige categorie. Van de 54 deelnemers zijn er vier van het vrouwelijke geslacht en zij variëren in leeftijd van 24 tot 29 jaar. Maar ja Ellen Mac Arthur was ook nog maar 26 toen zij de Vendee Globe met King Fisher won.

De enige Nederlandse deelnemer aan dit evenement, Sander Bakker, ligt ook met zijn Figaro "STERN groep" langs de kade afgemeerd. Op het bordje bij zijn boot staat een foto van Sander, blijkt hij de Mini Transat gevaren te hebben en gaat voor de tweede keer deelnemen aan deze single handed Figaro race. Deze 31 jarige Nederlander, die ook afgelopen winter deelnam aan de IJspegel wedstrijden, werd de vorige Solitaire du Figaro 28e en hoopt in deze races overall ongeveer 10 plaatsen hoger te eindigen. Begonnen in een X 79 heeft Sander zich ontpopt als een echte offshore wedstrijdzeiler, die de confrontatie met de elementen niet schuwt en verlangend uitziet naar het eerste startschot zodat zijn vakantie, zoals hij dat zegt, eindelijk kan beginnen.

Van slapen tijdens een etappe komt niet veel. Even de ogen dicht voor 15-20 minuten en dan gaat de wekker weer. Sander heeft de kookwekker die hij de vorige race gebruikte in de prullenbak geworpen en zich voorzien van een super sirene zodat een landing op het strand, zoals hem is overkomen, niet meer kan gebeuren.

Sommige deelnemers hebben de beschikking over een shore-crew. Sander lost het, hoewel hij in Caen geassisteerd wordt door zijn vriendin, hoofdzakelijk in zijn eentje op. Tussen alle etappes door zal hij zijn problemen zelf op moeten lossen en in korte tijdsbestekken, die er tussen de etappes zijn, moeten zorgen dat zijn boot weer in goede staat verkeerd om optimaal aan de volgende start te kunnen verschijnen.

Helaas heeft hij te kampen met sponsor problemen. Mocht er na deze Solitaire du Figaro geen sponsor zich hebben aangemeld dan zal deze sympathieke gedreven wedstrijdzeiler genoodzaakt zijn om zijn boot te verkopen. Laten we duimen dat het zover niet komt en wensen wij hem veel succes toe bij zijn tweede deelname aan de Solitaire du Figaro.

foto boven: Sander in gesprek met Peter Anink, wedstrijdleider van de IJspegel
foto onder: Sander met zijn vriendin aan het werk op zijn boot

De race is te volgen via
www.lasolitaire.lefigaro.fr
www.sanderbakker.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: