VOLVO EK YNGLING 2004<br>Team Palludan (DEN) wint met overmacht

SNEEK (NED) - Op zaterdag 24 juli 2004 won het Deense vrouwentrio Palludan/Zafiryadis/Poulsen met overmacht het Volvo Europees Kampioenschap Yngling. De voorsprong was zo groot dat de dames op de slotdag niet meer in actie hoefden te komen. Het zilver ging naar de Russinnen Bsalkina/Ukraincheva/Lukachova, gevolgd door Maarten Jamin, Froukje Kampen en Marleen Schokker. In de silver fleet was er ook Nederlands succes, want Danielle van den Boogaardt en de broers Zandbergen eindigden daar op de tweede plaats overall.

De omstandigheden waren de afgelopen week moeilijk met veel winddraaiingen en drukverschillen. De strijd in de top vijf was hevig. Maarten Jamin stond aan het begin van de slotdag vijfde en moest twee eentjes varen voor een tweede plaats overall. Dat lukte in de eerste wedstrijd. Tijdens de start van de tweede en laatste race kreeg hij te maken met de Deen Claus Hoj Jensen, waardoor hij zeer moeilijk weg kwam. Frank Lieve, deelnemer en bestuurslid Yngling Club Holland: "Dat doen die Denen toch wel goed hoor. Als een landgenoot zich als kanshebber manifesteert, gaan de anderen helpen. Ze sloten Maarten gewoon op bij de start, waardoor hij moeilijk weg kwam." Jamin begon aan een indrukwekkende inhaalrace, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijftiende plek. Desondanks was het resultaat goed genoeg voor brons. De Nederlandse winnaars van het Volvo Jeugd EK Yngling, Haven/Haven/Nooitgedacht, klommen op naar een zesde positie in het eindklassement. Het bronzen jeugdteam Lund/Rabot/Hansen uit Denemarken, eindigde ondanks de hulp van Jensen net naast het podium.

Dsq voor Faber/Kampen/Schokker
Op donderdag 22 juli begonnen de gold en silver fleet aan een serie van acht wedstrijden. De resultaten van de kwalificatieserie telden mee. Voor de nummers zes uit het klassement, Marije Faber, Brechtje van der Werf en Barbara Huber, werd het een zwarte dag. Frank Lieve: "Ze kwamen op de finishlijn in een dubieuze bakboord/stuurboord situatie met Denen terecht. Dat resulteerde in een diskwalificatie, maar Marije is het daar niet mee eens. Ze is van plan om de videobeelden op te vragen. Daarna zijn ze teruggezakt naar de twintigste plaats."

Het Volvo Europees Kampioenschap Yngling 2004 werd tevens gesponsord door Gaastra. De organisatie lag in handen van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en Yngling Club Holland. Frank Lieve: "Het is een geslaagd evenement. We hebben alle races kunnen varen, het veld was sterk en de competitie dus mooi."

Top vijf eindklassement:
DEN - Palludan/Zafiryadis/Poulsen (DEN 195), 48 punten
RUS - Bsalkina/Ukraincheva/Lukachova, 65 punten
NED - Jamin/Kampen/Schokker, 86 punten
DEN - Lund/Rabot/Hansen, 87 punten
DEN - Jensen/Guhle/Harmsen, 88 punten

www.yngling.nl/ec2004/index.php

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: