HOBIE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN<br>61 teams ingeschreven

DUINBERGEN (BEL) - 26 juli 2004 - Eenenzestig zeilteams uit zeven landen verschijnen dinsdag 27 juli 2004 aan de start van de Hobie Jeugdkampioenschappen in het Belgische Duinbergen. Tweeëntwintig daarvan zullen deelnemen aan het eerste Wereldkampioenschap Hobie Dragoon en achtendertig aan het Europese Hobie 16 spinnaker Jeugdkampioenschap. Deze vinden gelijktijdig plaats van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 juli 2004. Het wordt een sterke vloot met zeilers als de kersverse Hobie 16 ISAF Jeugd Wereldkampioenen 2004, Tom Phipps and Jon Cook (GBR). België is ruimschoots vertegenwoordigd met zeven Hobie 16 en tien Hobie Dragoon teams. De Italiaanse trimaran- en catamaranvedette Alberto Sonino verzorgde afgelopen zondag een clinic.

Andere favorieten in het Hobie 16-veld zijn de zilveren medaillewinnaars van de ISAF Jeugd Wereldkampioenschappen 2004, Julien Villion en Martin Bataille uit Frankrijk, het Franse meidenteam Laurancy Morgane en Estelle Rousseau en het Australische duo Taylor Booth en Jesse Dobie. Booth leerde zeilen van zijn succesvolle vader Mitch Booth. Mitch won in de Tornado-klasse brons bij de Olympische Spelen van 1992 en vier jaar later zilver. In Athene komt hij samen met Herbert Dercksen uit voor Nederland. De Britse teams Andrew en Richard Glover, en Hannah Rowles met Stephanie Wall zij kanshebbers in de Hobie Dragoon klasse.

De uitdaging
De uitdaging voor de jeugdige zeilers is de strijd tegen de elementen, zoals branding, stroming, getijden en golven. Het gaat ook om de competitie met anderen en om het sociale aspect van internationale vriendschappen. De deelnemers krijgen hier bovendien de kans om zich voor te bereiden op de Europese Kampioenschappen 2005, waar de selectie voor het WK in Zuid-Afrika plaatsvindt. Ute Vrijburg, Executive Director van de Europese Hobie Cat Associatie: "Wij zijn er trots op dat de jongeren zich nu kunnen meten met elkaar. Het eerste WK Hobie Dragoon en de Hobie 16 genaker Youth European Championship zijn uniek in de internationale catamaranwereld. Beide boten hebben een spinnaker en dat geeft een extra dimensie voor de bemanning. Het zorgt voor het ultieme gevoel van ‘over het water racen’! Met deze jeugdevenementen krijgen ze meer wedstrijduren en kunnen ze zich dus verbeteren. Hopelijk tot ziens in Duinbergen!"

Clinic
Van Hobie Dragoon, tot Hobie 16, tot Formule 18 op de Hobie Tiger, tot de Olympische Spelen op de Tornado. Het is de droom van vele jeugdzeilers, maar dat vergt veel training. Dat is de reden dat de Europese Hobie Cat Associatie en Hobie Cat Europa minimaal één keer per jaar een clinic sponsoren. Op zondag 25 juli was het de Italiaanse trimaran- en catamaranvedette Alberto Sonino die de jongeren verder mocht helpen. Twaalf Hobie 16’s en elf Hobie Dragoons deden mee en tegelijkertijd trainden de Engelse en Franse teams met hun eigen coach. Sonino reageerde enthousiast: "Jammer dat ik niet vijf dagen met ze heb, want dan zouden ze echt klaargestoomd zijn. Ze leren zo snel." Vandaag zal de Nederlandse F18-zeiler Gerard Loos de jeugd te trainen.

Organisatie en locatie
De Royal Belgian Sailing Club organiseert het evenement onder de auspiciën van de Europese Hobie Cat Associatie. De deelnemers zeilen in de baai van Duinbergen, waar het zand is opgespoten en de strekdammen ontbreken. Het is dus een veilige plek om te trainen, te leren of wedstrijden te varen. Dat maakt het een geschikte locatie voor jeugdzeilevenementen. De Notice of Race is beschikbaar op de website www.rbsc.be.

Hobie Youth Challenge 2004
Beide kampioenschappen in Duinbergen maken deel uit van het Hobie Youth Challenge programma 2004. De Europese Hobie Cat Associatie zette deze wedstrijdserie op voor jeugd onder de 21 jaar. In die leeftijdscategorie is het open voor zeilers uit de Hobie 14, Hobie 16 met en zonder spinnaker of Hobie Dragoon (tweepersoons jeugdcatamaran met spinnaker en dubbel trapeze, soort kleine F18). Maar voor de nieuwkomers in de Hobie Dragoon is het tevens mogelijk om in een open klasse met vader of moeder te zeilen. Als beide bemanningsleden onder de zestien zijn, dan strijden ze in het Hobie Dragoon juniorklassement. De uitslagen van vier regatta’s tellen mee voor de eindklassering van de Hobie Youth Challenge. Minimaal twee daarvan dienen in het buitenland te worden gevaren. Deelnemen aan meer wedstrijden mag ook, maar de beste vier resultaten gelden voor de finale ranglijst. Het ISAF ‘high-point system’ bepaalt de Hobie Youth Challenge winnaar per klasse, dus het aantal deelnemers is belangrijk. Van tien teams winnen, betekent tien punten scoren. Er zijn prijzen voor alle deelnemers, maar het winnende duo ontvangt gratis inschrijving plus 200 euro voor de Europese Hobie 16, Hobie 14 of Hobie Dragoon Jeugdkampioenschappen 2006.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: