Nieuwpoortweek eindelijk van start!

NIEUWPOORT (BEL) - De Flanders Youth Regatta, de klassieker aan de noordzeekust ging zondag 4 juli 2004 van start! Zaterdag hield de bijzonder krachtige westenwind en het springtij met bijgaande golven de vloot van het water! Meer dan 300 teams uit dertien landen in 8 klassen zullen er strijden op drie verschillende wedstrijdparcours.

Zomers was het niet maar de wind gaf alvast present en het krachtige getij stelde de zeilers voor moeilijke tactische keuzes! Ook de verschillende race comitées hadden af te rekenen met een snel krimpende wind en het inschatten van de baanlengte!

Op parcours 1 streden meer dan honderd optimisten uit tal van landen in twee verschillende vloten. Daarnaast ook de klassieke Cadetklasse die erg succesvol blijft!
Toen de wind zich uiteindelijk stabiliseerde konden twee reeksen afgewerkt worden. De grote moeilijkheid is dat de optimisten om wind smeken om de stroom dood te kunnen varen en met de weersvoorspellingen voor de volgende dagen zou dat wel eens moeilijk kunnen worden. Het comité wil de banen dan ook minder lang maken! De uitslagen zijn te vinden op www.nieuwpoortweek.be

Op parcours twee streden een zestigtal Splash’es erg mooie duels uit - eerst wat valse starten en het comité dat naar de zwarte vlag moet grijpen! Tijdens de eerste reeks presteerden de Belgen erg goed, ongetwijfeld geholpen door de lokale kennis! Yannick Lefebvre won!
In reeks 2 en 3 kwamen de Nederlanders duidelijk opzetten! Na drie reeksen zijn naast Jorne Knegt (Ned) en een aantal Belgen (Xavier Seynaeve, Cedric Aameloot, Alfred Lachapelle, Wim Moulaert) vooraan te vinden.
Het beloofd een spannend duel te worden - de Flanders Youth Regatta telt tevens als voorbereiding op het wereldkampioenschap dat vanaf 11 juli doorgaat in Nieuwpoort!
In de Europe-klasse zijn er minder deelnemers maar de strijd is er niet minder om. De eerste twee reeksen werden gewonnen door Yannick Laumans maar de gewaagde tactische zet van Marie Van Laer tijdens de laatste manche leverde haar de overwinning op (stuurboord-start en optie kust)

Op parcours drie gaven de Engelse 420 zeilers een ware demonstratie - een superieure bootspeed en perfecte boothandling! Eén Belgisch team kon zich tijdens de eerste manche in de top tien zeilen - Moulaert/Plasschaert eindigden 7de.
Ook in de Laser- en Laserradial-vloot beloofd het een spannende strijd te worden.

Alle resultaten zijn te vinden op www.nieuwpoortweek.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: