UIT DE KUIP: "Holmatro" wint overall prijs "Gotland Runt-race"

Na het winnen van de Cowes week en de Fastnet race kan het jonge, talentvolle team van "Holmatro" (een Grand Soleil 44 - race) weer een overwinning op haar palmares erbij zetten. De afgelopen dagen werd "Gotland runt" gewonnen. Deze prestigieuze wedstrijd wordt sinds mensenheugenis gevaren en staat met name in Scandinavië zeer hoog aan geschreven. Wat ook blijkt uit de exposure in de Zweedse media en de bijnaam "Fastnet van het Noorden.

Dit jaar startte de race op zondag 4 juli met zo’n 260 deelnemers, waaronder een aantal 50 voet trimarans en V.o. 60’s en 65 jachten in de IMS klasse. Holmatro startte in de IMS 1 klasse met een kleine 40 deelnemers.

Na een kort kruisrak na de start werd als eerste boot de boventon gerond. Daarna volgde een lang kruisrak langs de Zweedse kust. Op dit rak werd "Holmatro"in gehaald door een aantal tegenstanders, maar die moesten veel sneller zeilen om in het klassement voor te blijven. Na het ronden van dit merkteken was het een lang reach rak naar de noord punt van Gotland. Dit merkteken werd rond 05.00 op maandagmorgen gerond. "Holmatro"bevond zich hier in goed gezelschap gezien de boten die nog om haar heen voeren, alleen 50 & 60 voet zeiljachten.Het 100 mijl lange kruisrak naar de zuid punt van Gotland werd in zo’n 15 uur gezeild. Hier werden goede zaken gedaan, de leiding in de IMS 1 klasse werd nog steviger in handen genomen en ook kon de bemanning gaan kijken naar de IMS-overall klasse.

De enige die "Holmatro" hierin nog kon bedreigen was "Data "Communication", een Sinergia 40. Dit jacht was weliswaar een kwartier eerder gestart maar zeilde nog voor "Holmatro"op weg naar boei bij Visby (dorp op Gotland). In het laatste voor de windse rak werd deze in no time op een kwartier achterstand gezet door een slimme tactische zet. Het een na laatste rak naar recht naar het noorden weg gezeild onder spinnaker en staysail. De snelheid kwam hier niet onder de negen knopen en de voorsprong op "Data Communication" werd verder uitgebouwd.

Na een laatste aan de windsrak werd dinsdag middag om 14.30 uur gefinisht. Al snel bleek dat de overwinning in de eigen klasse zeker was, maar dat zelfs de overall prijs van dit evenement werd behaald was voor de bemanning een verrassing. De champagne kon worden geopend.

De "Holmatro"werd bemand door Hans Horrevoets,(schipper) Peter Tans(navigator), Marc de Haas, Jaap Meier, Sander Speet, Roy Erkelens, Floris Heickman, Saskia Samana, Sven Koster, Stefan Marechal, Jur Gaarland en Sieger Postuma.

Alle uitslagen: www.gantgotlandrunt.se
Meer info Holmatro team:www.messinkracing.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: