HOBIE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN<br>Britten winnen beide

DUINBERGEN (BEL) - 31 juli 2004 - De Britten wonnen beide Hobie Jeugdkampioen- schappen, die van 27 tot en met 30 juli 2004 in het Belgische Duinbergen plaatsvonden. Op de slotdag werden de broers Richard en Andrew Glover de allereerste Hobie Dragoon wereldkampioenen ooit. Tom Phipps en Jonathan Cook waren de sterkste bij het Europese Hobie 16 spinnaker Jeugdkampioenschap. Zij en de overige medaillewinnaars ontvingen hun prijzen op het podium voor drie Hobie Catsy’s met de nationale vlaggen in top. Maar er was voor alle deelnemers een cadeau als beloning voor hun prestaties.

Tijdens de kampioenschappen varieerden de windcondities van licht tot matig, de lucht was de hele week blauw en de temperatuur was bijna subtropisch. Op de tweede dag stak een zeewind op, die toenam tot kracht vier. Het resultaat was omgeslagen catamarans, wat materiaalschade en soms pijnlijke ledematen, maar vooral veel plezier bij de deelnemers. "Ik vond die harde wind leuk en helemaal als de golven over mij heen spoelden", zei de negenjarige Nicolas Sarlet uit België enthousiast. De Hobie Dragoons voeren elf wedstrijden en de Hobie 16’s tien. Uiteraard onder het toeziende oog van vaders en moeders met verrekijkers.

Eerste Hobie Dragoon Wereldkampioenschap
Drieëntwintig teams uit Groot-Brittannië, Jersey en België namen deel aan de eerste Hobie Dragoon Wereldkampioenschappen. Drie daarvan bestonden uit vaders die met hun zoons in de open klasse voeren. De Britse kinderen kwamen goed voorbereid naar België. Ze volgden een trainingsprogramma en Tornado-zeiler Marcus Lynch begeleidde ze tijdens het evenement als coach. Dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt, bleek op het water. De broers Glover waren onverslaanbaar. Ze hadden uiteindelijk een voorsprong van vijftien punten. "Ik zal me waarschijnlijk pas morgenochtend realiseren dat ik wereldkampioen ben", zei een dolgelukkige Richard Glover na afloop. "De eerste en de laatste dag waren het makkelijkst. Op woensdag en donderdag moest ik toch wel achterom kijken. De condities waren toen listig." Maar de kersverse Hobie Wereldkampioen was een beetje ongedurig: "Ik moet mijn speech nog voorbereiden". De Britse meiden Hannah Rowles en Stephanie Wall wonnen zilver, gevolgd door hun landgenoten Ridyard Fay en Tom Allen. De Belgische vader Peter en zoon Nicolas Sarlet werden vierde in de open klasse.

Europese Hobie 16 spinnaker Jeugdkampioenschap
Het was het eerste Europese Hobie 16 Jeugdkampioenschap met spinnaker, dus de vierendertig deelnemende teams hadden er nog wat moeite mee. De Italiaanse coach Roberto Sonino: "De meeste van hen hebben er nauwelijks mee gevaren, dus op dat gebied kan nog veel worden verbeterd". De competitie in de top vijf ging tussen België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Na de eerste wedstrijddag gingen de Fransen Julien Villion en Martin Bataille aan de leiding, maar niet voor lang. Op woensdag namen de Hobie 16 ISAF Wereldkampioenen Tom Phipps en Jonathan Cook die positie over. Hun landgenoten Simon Kearns en Ben Burns klommen toen op naar de tweede plaats. Beide teams wisten vervolgens de ‘British top two’ te behouden. De strijd om brons bleef echter spannend. Op vrijdagochtend voor de start stonden de Fransen Cédric Bader en Yann Montoya derde met hetzelfde aantal punten als de Belgische broers Yves en Vincent Thiers. De Franse meiden Morgane Laurancy en Estelle Rousseau volgden direct met één punt achterstand. De laatste race veranderde echter niets aan deze rangschikking. Tom Phipps zittend op de coachboot: "De competitie was zwaar, maar wij zeilden blijkbaar een betere reeks". Als volgende uitdaging wil hij volgend jaar de titels gaan verdedigen.

Voor meer informatie, foto’s, de dagelijkse verslagen en de resultaten, surf naar www.rbsc.be

Coach Sonino
Catamaran- en trimaranzeiler Roberto Sonino begon zes maanden geleden de Italiaanse Hobie 16 jeugdteams te coachen: "Ik ben blij dat ik iets kan doorgeven aan de volgende generatie. Dat ik ze iets kan aanbieden wat ik heb gemist. Deze week realiseerde ik me dat ik al tien jaar Hobie zeil en dat het mijn leven heeft veranderd." Sonino over het kampioenschap: "Vanuit mijn oogpunt als coach ben ik tevreden. Ik had iets meer van mijn teams verwacht, maar ze hadden moeilijkheden met de sterke stroming hier. Het is fantastisch om zo intensief met ze te kunnen werken. Dat versnelt de leercurve. Het was ook goed om van gedachten te wisselen met de andere coaches."

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: