Mosselrace 2004: 130 schepen aan de start

YERSEKE (NED) - Zaterdag 14 augustus is de jaarlijkse Mosselrace gevaren. De race kende dit jaar wederom een record aantal inschrijvingen, in totaal verschenen 130 schepen aan de start verdeeld over 6 klassen.
Tijdens de inschrijvingen op de avond voor de zeilwedstrijd werd door alle schippers de wedstrijdbescheiden in ontvangst genomen, mede door de vele voorinschrijvingen via internet, verliep de inschrijving vlot.

Het weer was deze avond bar en boos, veel wind en het water viel met bakken uit de hemel. De meeste zeilers kwamen dan ook na een vrij zware zeiltocht laat binnen. Gelukkig bleken de weersverwachtingen voor de volgende dag veel beter te zijn.

Toen aan het eind van de avond de balans werd opgemaakt, bleken er maar liefst 134 deelnemers, verdeeld over 6 klassen, ingeschreven te hebben. Dit waren weer meer boten dan in het vorige recordjaar 2003. Dat de formule van de Fortis Bank Mosselrace aanslaat is hiermee nog eens bewezen. Door het ook openstellen van de wedstrijd voor ongemeten boten, kunnen veel zeilers die normaal nooit aan een zeilwedstrijd deel zouden nemen, zich ook laten inschrijven. Een van de doelen van de Fortis Bank Mosselrace is dan ook om het wedstrijdzeilen, in het bijzonder op de Oosterschelde, populairder te maken.

Zaterdag 's morgens liepen alle deelnemers al vroeg op de haven rond om hun schip wedstrijdklaar te maken. Het was perfect zeilweer, een matig tot krachtige wind uit het noordwesten, droog en overwegend zonnig. Rond 9.00 uur vertrokken de deelnemers richting start. Hier werden tussen 10.00 en 11.00 uur met tussenpozen van de 10 minuten de 6 verschillende klassen weggeschoten.

Zowel de echte wedstrijdzeilers als de recreatieve zeilers konden zich tijdens de wedstrijd uitleven. In de wedstrijdbanen waren zowel aan de windse - als voor de windse rakken opgenomen. Dit leverde weer spectaculaire beelden op. De eerste schepen liepen al rond half twee de haven binnen rond 17:30 waren alle schepen binnen. In de overvolle haven werd het erg gezellig en konden de deelnemers onderlinge ervaringen uitwisselen.

Na de wedstrijd was er een feestelijke prijsuitreiking in een tot feestzaal omgebouwde jachtenstalling. De prijswinnaars werden in het zonnetje gezet en aan de schippers die de banen in de snelst berekende tijd hadden afgelegd, werden de gouden mossels uitgereikt.
Na de prijsuitreiking werd de avond muzikaal opgeluisterd door een band en trad het shantykoor De Batraven meerdere malen op. De maritieme sfeer zat er goed in.
Tijdens het feest kon iedereen onder het genot van een heerlijke portie gekookte mosselen en een goed glas de belevenissen van de afgelopen dag nog eens uitgebreid bespreken.

Alle deelnemers vonden het een zeer geslaagde dag, reden genoeg om volgend jaar weer aan deze race deel te nemen.
De voorbereidingen voor de volgende race zijn inmiddels dan ook weer al gestart.

Uitslagen
ORC 1 - 2
1 Xanadu L.P.J. van Oeveren
2 Checkmate III P. H.G. de Ridder
3 Kopje Kleiner J. de Waal

ORC 3 - 4

1 Lazy Sunday H. de Vos
2 Luchtvogel L. den Dikken
3 Titan M.P.M. de Bruin

SW < 103

1 First Bleu M. de la Court
2 Bojangles Govaerts
3 Dixie L. van Dixhoorn

SW >= 103

1 Rising Hope S. Cowlin
2 Petit Sucre J. Koster
3 Saudade R. Grundmann

SW met spinnaker

1 Lancer of Humble H. Visser
2 DND Lecomte
3 Jigger P. de Pree

Rond- en platbodemjachten

1 De Wet P. Baay
2 Jetty H. Voskuil
3 Schoraes L. Kloet

www.mosselrace.nl
foto: winnaar ORC1-2 Xanadu © Wacon images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: