UIT DE KUIP<br>La Solitaire Du Figaro<br>STERN groep vliegt als een stern

BREST (FRA) - Door een niet zo waterdichte 'waterdichte' GSM is dit bericht verlaat doorgekomen. De laatste etappe zit erop, en wat voor één! Mijn snelste oversteek van de Golf van Biskaje tot nu toe in vogelvlucht:
De ochtend voor vertrek nog een bezoek gebracht aan de race dokter. Het was aan hem om te bepalen of ik na mijn ongeluk op de steigers van Gijon mocht starten. Er was toen alweer een beetje gevoel in mijn tenen en de wonden zagen er schoon uit en waren niet gaan zweren. Op voorwaarde dat ik het voordek zoveel mogelijk zou mijden en mij ten alle tijden zal aanlijnen mocht ik toch starten. De arts wist dat het met zware zeegang wel eens goed zwaar voor me zou kunnen worden met maar één goed been. De weerberichten voorspelden 50 knopen wind in Biskaje en maakte de beslissing voor de arts zwaar. Hij wist namelijk dat als ik niet zou starten ik na drie dagen op eigen gelegenheid zou terugvaren. In dat geval zou er echter geen begeleidingsboot in de buurt zijn. Hij besliste uiteindelijk in mijn voordeel. Ik mocht gaan en was weer terug in de race.

Exploderende spi's
Meteen bij de start begon het al aardig serieus. Er stond 27 knopen wind en was opbouwend. Na de bovenwindse boei gingen de spinnakers omhoog en iedereen vloog er vandoor. Na een klein uurtje kwam het eerste front over. 37 knopen met een schifting van 60 graden zorgde voor mooie beelden. Diverse boten plat op het water, scheurende en exploderende spinnakers maakte het feest compleet. Na vijf minuten hadden de meeste de boel weer onder controle. Sommige gingen verder onder de kleinere en sterkere spi, andere alleen onder solent en grootzeil.

Squals
Na een paar uur was de vloot compleet uiteengeslagen en woei de wind constant met 40 knopen. Het resulteerde in bootsnelheden over de 20 knopen in de surf. Tot dan toe had iedereen de boel onder controle. Maar niet meer voor lang. Na 15 uur had de zee zich aardig opgebouwd. De golven werden zichtbaar groter en groter. De ene na de andere sqaul kwam over met winden van 45 tot tegen de 50 knopen aan. De nacht was pikzwart in de buien harde slagregen en blikseminslagen door de gehele vloot.

MOB
Ik word opgeschrikt door het Man-Over-Board-alarm. O mijn god, dacht ik, het komt van Bertrand zijn boot. Het Vhf verkeer tussen de veiligheidsboten kwam op gang. Al gauw werd duidelijk dat het Bertrand Lecharpentier was. Zijn boot was ontmast. De chaos aan boord was enorm, maar hijzelf was gelukkig safe.

Dragging
Nog geen uur later weer een alarm via de marifoon. Het was de Spaanse deelnemer. Hij was over boord geslagen door een grote golf. Zijn life line redde hem en hij was fit genoeg om zichzelf aan boord te hijsen terwijl de boot er onder autopilot met meer dan 10 knopen weer vandoor spoot.

Pitchpoling
In het begin van de ochtend was de wind nog steeds niet geminderd. Foncia ging over de kop en verbazend genoeg bleef zijn mast staan. De boot vol met water en alle elektronica inclusief laptop rijp voor de sloop.

Veilig
Bij mijzelf aan boord ging alles goed. Ik ben geloof ik de enige deelnemer die beide spinnakers nog heel heeft, geen spiboom gebroken heeft of ander naars. Ik heb zo rustig mogelijk gevaren, alhoewel dat met deze wind en zeegang niet makkelijk is. Ik heb mijn been zoveel mogelijk rust gegeven. Niet verwonderlijk gezien de omstandigheden was de wond toch weer gaan bloeden. Met alleen fok en grootzeil haalde ik zo nu en dan toch nog bootsnelheden boven de 20 knopen. Maximale adrenaline en geen slaap. Maar wel veilig aan de andere kant van de plas.

De winnaar deed er zo'n 26 uur over. Ik had verwacht laatste te zijn aangezien ik 'gecruisd' had. Toch deed ik het niet slecht, 39-ste werd ik uiteindelijk op 5 uur van de leider. Charles Caudrelier is uiteindelijk winnaar overall geworden en dat is een felicitatie waard. Die topjongens zijn erg goed en ik heb veel respect voor ze. Zelf uiteindelijk op een 40ste plaats geëindigd. Ik heb daarmee niet het resultaat behaald dat ik voor ogen had. Zodra ik terug ben in Nederland zal ik nog een nieuwsbrief schrijven waarbij ik terugblik op het afgelopen seizoen.

Zeilgroeten vanaf de STERN groep,

Sander bakker

Nagekomen bericht:
Sander ligt op dit moment verwaaid in de buurt van Brest. Zodra de omstandigheden het toelaten zal hij weer koers zetten naar Nederland. Daar zal hij van 31 augustus t/m 5 september met zijn boot te zien zijn op de Hiswa te water in IJmuiden.

meer: www.sanderbakker.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: