Afzien tijdens de 40ste 24 Uurs Zeilrace en tocht

MEDEMBLIK (NED) - De veertigste 24-Uurs Zeilrace en Tocht was zwaar, maar volgens de deelnemers toch mooi. Van de 680 ingeschreven jachten, passeerden er uiteindelijk 588 daadwerkelijk de startlijn. Ondanks zestien formele afzeggingen, bleken veel teams op het laatste moment toch ontmoedigd te zijn door de slechte vooruitzichten. Volgens de laatste meting om 23.00 uur vielen er nog eens 91 uit door schade, kou en vermoeidheid. De jubileumeditie werd er dus één van afzien en hard zeilen. De finish was traditioneel weer een spektakel met honderden toeschouwers bij een feestelijke intocht van trotse deelnemers. Momenteel leven de zeilers zich uit op de kade van de Oosterhaven in Medemblik.

Wisselvallige condities

"We kunnen er geen pijl op trekken", was een vaak gehoorde reactie tijdens de race. De wind veranderde geregeld van richting en nam soms toe tot kracht zeven in de buien. ’s Nachts omweerde het flink en in het noordelijke deel van het IJsselmeer regende het hard. Schipper Morsman van de Jason meldde vanochtend: "We moeten onze plannen elke keer bijstellen. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt."

Olympische en paralympische deelnemers

Terwijl de olympische kernploeg zich in Athene in het zweet werkte, waren Star-zeiler Roy Heiner en 470-stuurvrouw Marjon Kooistra op het IJsselmeer actief. Zij liepen de kwalificatie voor de Spelen mis en hadden dus tijd voor de 24-Uurs Zeilrace. Heiner bestuurde de Delta Lloyd en Kooistra voer mee aan boord van de Max Fun 35 van schipper Voogd. Beide in de IMS 1. Rond het middaguur liep de Goomby Smash van schipper Waller het Regatta Center Medemblik binnen. Het lummelbeslag van de giek was kapot, dus moest het team opgeven. De paralympiër Thierry Schmitter maakte samen met zijn coach Han Beverwijk deel uit van de bemanning. In september zal Schmitter in de 2.4mR-klasse Nederland vertegenwoordigen tijdens de Paralympische Spelen. Hij geldt daar als kanshebber voor eremetaal.

Favoriet Daikin Airco valt uit

De Daikin Airco van schipper Frans van der Heijden begon als favoriet aan de 24-Uurs Zeilrace, want vorig jaar won de bemanning in de IMS 2-klasse. Maar vannacht om 3.15 uur kwam de Daikin Airco in aanvaring met de Compagnie van schipper Hopman. Dat gebeurde bij de Nek-boei ter hoogte van Hoorn. De schade was aanzienlijk, waardoor beide teams moesten opgeven. Voor de Daikin Airco zal dat wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben, want ze staan momenteel eerste in de Verbondsbezem en over drie weken is het NK Zeezeilen. Van der Heijden: "We gingen heel goed en je bent natuurlijk je titel van vorig jaar aan het verdedigen. Nu is het nog maar de vraag of we het NK Zeezeilen halen, want we hebben toestemming nodig van de verzekeraar."

Reactie na finish: ‘Het was een uitdaging’

"Het was een uitdaging", zei Irene Wuring over haar eerste 24-Uurs ervaring. "Ik had nog nooit ’s nachts gevaren en ook niet met windkracht zeven". Samen met Peter van der Struijk en Edmonda Visser volbracht zij de tocht aan boord van de zeven meter lange Equipe. Het drietal startte in Volendam, maar was uiteindelijk een uur te vroeg bij de finish in Medemblik. "Dat was een bewuste keuze, want het was goed geweest zo", zei Van der Stuijk. "Maar het was een mooie race en we hebben een boel mijlen afgelegd. Het weer was echt bizar. Het omweerde gigantisch, maar op het Markermeer draaide het om ons heen." Wuring voegde daar nog aan toe: "Met boven ons de heldere sterrenhemel".

Reactie na finish: Persoonlijk record

"We hebben ongeveer 161 mijl afgelegd en dat is een persoonlijk record", zegt Maarten Beekman na de finish bij de Visafslag. "Maar de credits zijn voor mijn vader". Hans Beekman is schipper van de Escape (toerklasse). Zijn andere zoon Jeroen Beekman over de start in Volendam: "We waren heel goed weg. We gingen als tweede over de lijn en daar zijn we trots op. We hebben daarna veel mijlen kunnen maken. We hebben echt enorm genoten."

24 Uurs Zeilrace

foto © Van Kinderen & Kats Photography

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: