Mary Bryant wint Beker van Medemblik met nieuw record

MEDEMBLIK (NED) - Gisteren is er een officieel persbericht over de 24-uurs zeilrace de wereld in gegaan. Het persbericht maakt echter geen melding van de ORC klasse. ORC boten eigenaars herbben overleg gehad met de organisatie, en inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat niet helemaal terecht is.
Even wat achtergrond: IMS: totaal 10 reglementair gefinishte schepen, ORC: totaal 140. Beste perfomance IMS: 1,2460; ORC: 1,4572 (Er zijn 15 ORC-schepen met een betere performance dan de Yachtvision)

Omdat in het persbericht de IMS klasse genoemd wordt, is het formeel niet fout, en zal er geen rectificatie plaatsvinden.

Daarom hebben wij van de Mary Bryant, winnaar ORC klasse met een nieuw Performance record , het bijgaand verhaal UIT DE KUIP geschreven. Dit persbericht is inmiddels ook geplaatst op de officiële site van de 24-uurs.

Nu (in Nederland) de olympische zeil prestaties een beetje tegenvallen is het voor de Clubracer lezers wellicht prettig om te lezen dat gewone stervelingen, met een Waarscheepje dat niet wordt gesponsord, toch aansprekende prestaties leveren.

Mary Bryant wint Beker van Medemblik met nieuw record

Het Team Mary Bryant heeft dit jaar de 24-uurs race van Medemblik op haar naam gebracht. Het was hun 7e podiumplaats in 7 jaar. Voor het eerst werd ook de ‘Beker van Medemblik’ voor de beste ORC overall prestatie gewonnen. De behaalde performancefactor was een record sinds de introductie van het ORC handicapsysteem.

Ruim boven rompsnelheid.

Het rode Waarschip 660 van schipper Bart van Breeschoten legde in 24 uur liefst 155,6 mijl af; een gemiddelde van 6,5 knopen! De gescoorde prestatie was niet alleen beter dan van de andere ORC schepen, maar was ook beter dan de scores in de diverse IMS-klassen.
De hoogst gemeten snelheid was 11,3 knopen. Het gemiddelde over 24 uur lag ruim boven de theoretische rompsnelheid.

Trip over de Wadden

De Mary Bryant maakte goed gebruik van het stromingsvoordeel dat op de Waddenzee en de Noordzee te behalen is. Dat de Mary Bryant op stroming goed uit de voeten kan bleek eerder al met overwinningen in de Schuttevaerrace.
Volgens schipper en bemanning is deze overwinning niet alleen te danken aan het stromingsvoordeel, maar vooral ook aan een goede boothandling en bootsnelheid op het IJsselmeer.

Hoge zeeën buitengaats

De rakken op de Noordzee buiten Den Helder waren zeer zwaar. Voor de Noord Hollandse kust stond een enorme hoge zee, en enkele grondzeeën maakte het hoog aan de windse rak tot een ware overlevingstocht

Gehavend na aanvaring

Ruim een uur voor de finish was de Mary Bryant nog betrokken bij een zware aanvaring. Hoog over bakboord liggend werd het kleine Waarschip bijna overvaren door de veel grotere Carboon die op dat moment over stuurboord lag en had moeten wijken. Na enkele seconden richtte de Mary Bryant zich gelukkig op, en ze maakte geen water. Dat betekende dat ondanks de schrik en wat schade de wedstrijd kon worden voorgezet.

24 Uurs Zeilrace

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: