Zwitsers Seger/Lieger winnen 470 Masters Cup 2004

MEDEMBLIK (NED) - Het Zwitserse duo Stefan Seger en Dominik Liener won vrijdag 20 augustus de 470 Masters Cup 2004 in Medemblik. Van de vier wedstrijddagen verwaaiden er twee, dus bestond het kampioenschap uiteindelijk uit vier races. Het zilver ging naar Markus Meilchen en Michael Justen uit Duitsland, gevolgd door de Fransen Gilles en Elise Chapelin. Het Nederlandse duo John Stavenuiter en Rick van Wijngaarden eindigde op de vierde plaats.

Van de tien geplande races konden er dus vier doorgaan. Windvlagen tot 46 knopen en onweersbuien hielden de deelnemers aan de International 470 Masters Cup op donderdag en vrijdag aan de wal. Dit tot ergernis van het Nederlandse duo dat nog uitzicht had op een medaille. Deelnemer en organisator Rick van Wijngaarden: "Het was zo jammer. Ons trainingsschema was al in het water gevallen. Op de eerste dag gingen we om, waardoor we plaatsen lieten liggen. Na de vierde race op woensdag hebben we alles geëvalueerd en wilden we voor die medaille gaan. Helaas was ons die kans niet gegund." De Zwitsers gingen met vier overwinningen stevig aan de leiding. Het wachten was op een vijfde race die het recht van aftrek zou geven en daarmee grote invloed op het eindresultaat zou uitoefenen.

De eerste twee wedstrijddagen kenden mooie zeilcondities met twaalf tot vijftien knopen wind (kracht drie à vier). Drieënveertig teams uit tien landen verschenen uiteindelijk aan de start. Zwitsers succes was er ook bij de Apprentice Masters. In deze categorie ging de overwinning naar Patrizia Fischer en Peter Muelhauser. Bij de Grand Masters zegevierden de Fransen Claude Cachet en Pierre Honore. John Stavenuiter, deelnemer aan de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984, over de International 470 Masters Cup: "Vooral in de top vijf kom ik veel concurrenten van vroeger tegen. Hoewel ik op meer ex-olympische tegenstanders had gehoopt, was het competitieniveau hoog. Het concept van de 470 Masters Cup is fantastisch."

Masters
Het evenement is open voor mannen en vrouwen. Er bestaan drie categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. Allereerst de Apprentice Masters, oftewel de bemanning voldoet aan de minimumleeftijdeisen: de stuurman of -vrouw heeft de minimumleeftijd van dertig en het duo moet gezamenlijk minimaal zestig jaren tellen. Ten tweede de Masters: de stuurman of -vrouw is vijfendertig en in totaal is het team op zijn minst zeventig jaar voor het einde van 2004. Tot slot de Grand Masters: degene aan het roer is vijftig en in totaal is het tweetal minimaal honderd jaar voor het einde van 2004. Daarnaast is er een overall klassement.

Top vijf algemeen klassement:
1. SUI - Seger/Liener, Masters, 4 punten
2. GER - Meilchen/Justen, Masters, 10 punten
3. FRA - Chapelin/Chapelin, Masters, 12 punten
4. NED - Stavenuiter/Van Wijngaarden, Master, 24 punten
5. FRA - Boime/Espinasse, Master, 25 punten

www.470masters2004.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: