UIT DE KUIP:<br>Atlantic Challenge & International Challenge 2004

Met slechts om de twee jaar een wedstrijd op niveau was op 8 juli de tijd eindelijk aangebroken om de Belgische driekleur te gaan verdedigen op de Atlantic Challenge 2004 in Wales. Na een mindere prestatie ( 10e op 13 boten) twee jaar geleden in de VS was het Belgische team met de Carolus Quinto uit Gent er op gebrand dit jaar een betere prestatie neer te zetten met hun 11m lange driemaster. Twaalf identieke "Bantry Bay Yawls" uit 10 verschillende landen ( Frankrijk, USA, UK, Canada, Rusland, Italië, Ierland, Finland, België en Denemarken) namen deel aan deze "International Contest of Seamanship.

Een week lang werd om punten gestreden tijdens verschillende proeven zoals een roeiwedstrijd, een zeilwedstrijd, een roei/zeilwedstrijd, slalom zonder roer, man over boord. Daarnaast werd ook kennis van knopen en navigatie getest, behendigheid, stijl en zeemanschap. Vanaf de tweede dag stonden de kleine Belgen, die vanuit een dankbare underdog-positie vertrokken waren, op de eerste plaats. Lastig om deze plaats te verdedigen, maar het lukte tot op de voorlaatste dag waar de UK hen nipt voorbij liep. Met nog twee wedstrijden te gaan bleek de eindstrijd om de eerste plaats enkel nog te gaan tussen België en the UK. Aangezien de laatste twee wedstrijden werden afgelast (om gegronde redenen) lag de eindstand al een dag te vroeg vast en zaten de Belgen dus vast op de tweede plaats. "You don’t win silver, you lose gold" werd teleurgesteld gedacht, maar toch bleek zeer duidelijk dat de Belgen een enorme progressie hadden gerealiseerd en zeker bij de allerbesten konden gerekend worden.

Met een zeer voldaan gevoel (maar ook lichte teleurstelling) reisde de ploeg en de boot door naar Marseille waar er nog een evenement zou doorgaan. Dit keer ging het enkel om drie zeilwedstrijden die glansrijk (1-1-1 (op 7 boten)) gewonnen werden door het Belgische team. De goede training en de ervaring in Wales wierp vruchten af. Het zeilen bleek een van de sterkste punten van de Carolus Quinto.

Na het weekend in Marseille reisde de ploeg nog een vijftigtal kilometer verder door naar Toulon waar de International Challenge 2004 zou plaats vinden. Het is een gelijkaardig evenement als de Atlantic Challenge in Wales, met dit verschil dat er voornamelijk Franse boten aan deelnemen (maar ook Zweden, Indonesië en België, 22 deelnemers in totaal). Hier waren drie zeilwedstrijden en één roeiwedstrijd de belangrijkste momenten om punten te verdienen naast enkele andere proeven van zeemanschap. In de roeiwedstrijd eindigden ze tweede, maar de drie zeilwedstrijden werden met een monstervoorsprong gewonnen. De overwinning was binnen en het scheen toch enkele Fransen te raken dat ‘les petits Belges’ hen op hun terrein hadden verslaan.

Bantry Bay Yawl
Een bijzondere boot: 11 meter houten sloep, 3 masten, 3 zeilen, 10 roeiriemen, 13 bemanningsleden. De boot heeft geen kiel en dus weinig weerstand en is dus ook zeer snel (10 knopen bij 4à5 Bft is niet ongewoon). Opkruisen is zeer moeilijk, maar het gaat. Een snel overstagmanoeuvre duurt zeker 45 seconden. De boot manoeuvreert zeer moeilijk en draait enorm wijd en traag. In de wedstrijden gaat het er dus om zeer ver op voorhand te anticiperen bij de start en de keerboeien.

Surf ook naar: www.carolusquinto.be
www.atlanticchallenge.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: