PERSBERICHT:<br>Oud Olympiërs strijden om 470 Masters Cup 2004

MEDEMBLIK (NED) - Van 15 tot en met 20 augustus 2004 strijden ruim zeventig oud olympiërs, topzeilers en enthousiaste 470 veteranen in Medemblik om de International 470 Class Masters Cup 2004. Competitie, vriendschap en de olympische regatta in Athene zullen de sfeer bepalen. Het evenement dient tevens ter voorbereiding op het verkrijgen en organiseren van de 470 Wereldkampioenschappen in 2008.

De 470 Masters Cup is een jaarlijks terugkerend kampioenschap dat sport met een reünie van oud-topsporters combineert. Darren Dunkley-Smith, President 470 Internationale: "De Masters Cup brengt ’s werelds beste 35+ zeilers uit de 470 samen in een festival van zeilen en vriendschap. Terwijl de strijd op het water heet zal zijn, zullen op de wal vrienden voor het leven worden gemaakt." De nu zesendertig ingeschreven teams vertegenwoordigen tien landen. Rick van Wijngaarden: "Helaas moesten de gebroeders Kouwenhoven hun deelname aan de Masters Cup annuleren wegens andere verplichtingen, maar er doen gelukkig andere oud oranjetoppers mee. John Stavenuiter vertegenwoordigde in 1984 Nederland op de Spelen en zal wel aan de start verschijnen." De Duitsers Stefan Schneider en Frank Thieme namen deel aan de Spelen van Sydney 2000. Als Apprentice Masters wonnen zij een keer zilver en éénmaal goud overall. In 2004 hebben zij als team de Masters categorie bereikt. Ongetwijfeld komen zij naar Medemblik om de jacht op "the Cup" te openen.

Masters
Voor de stuurman of -vrouw van een Masters team geldt de minimumleeftijd van dertig en het duo moet gezamenlijk minimaal zestig jaren tellen. Het evenement is open voor mannen en vrouwen. Er bestaan drie categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. Allereerst de Apprentice Masters, oftewel de bemanning voldoet aan de minimumleeftijdeisen. Ten tweede de Masters: de stuurman of -vrouw is vijfendertig en in totaal is het team op zijn minst zeventig jaar voor het einde van 2004. Tot slot de Grand Masters: degene aan het roer is vijftig en in totaal is het tweetal minimaal honderd jaar voor het einde van 2004. Daarnaast is er een overall klassement.

470
De Franse ontwerper André Cornu kwam in 1963 met het 470-ontwerp, dat zeilers van verschillende leeftijden en niveaus moest aanspreken. De populaire tweepersoons zwaardbootklasse veroverde in een rap tempo de hele wereld. Inmiddels varen er 38.000 rond in zeventig landen. Nederland telt 1.100 exemplaren. De klasse kende haar olympische debuut bij de Spelen van 1976. Sinds de Olympische Spelen in 1988 hebben ook de dames een eigen klassement. Nederland had en heeft succesvolle 470-teams. De broers Kouwenhoven werden in de negentiger jaren twee keer wereldkampioen. De gebroeders Van Essen grepen die titel in 1971, direct gevolgd door de broers Vollebregt in 1972. Sjoerd Vollebregt is nu ambassadeur van de 470 Masters Cup 2004. De dames Tonny van de Vooren en Henneke Stavenuiter pakten in 1985 de overwinning. Anno 2004 zijn het Sven en Kalle Coster en Lisa Westerhof/Margriet Matthijsse die tot de wereldtop behoren. Zij strijden gelijktijdig met de Masters Cup om olympisch eremetaal in de Griekse hoofdstad.

Nederlandse 470 Klasse Organisatie
De Nederlandse 470 Klasse Organisatie heeft de ambitie om meerdere Internationale 470 topevenementen naar Nederland te halen. Het 470 Wereldkampioenschap 2008, dat de ISAF vrijwel zeker zal aanwijzen als finaal kwalificatie-evenement voor Beijing 2008, is een speerpunt. De ervaringen van de 470 Masters in Medemblik kunnen als belangrijke factor gelden in de toewijzing van het WK 2008. Tevens wordt er gesproken over gecombineerde 420 en 470 jeugdkampioenschappen op topniveau.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van Prins Autogas Systemen, Rijnzicht Autogas Systemen en Sailing1st.com Productions

Voor meer informatie, surf naar www.470masters2004.com.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: