ONK Zeezeilen 2004 - oei oei oei, waar ligt de boei?

IJMUIDEN (NED) - Na twee grote meevallers op vrijdag avond (de lange baan wedstrijd was met twintig mijl ingekort en de starttijd een uur verlaat van acht naar negen uur) vertrok Team Pandion met een dikke twintig knopen wind richting het start schip.
Na een algemene terug roep was Team Pandion de volgende start redelijk weg en wist zich snel vrij te varen. Na 2 mijl werd de eerste boei aan bakboord gehouden en ging Team Pandion op de staart van de Audi richting…. Tja, richting wat eigenlijk, want de ton opgegeven in de Sailing Instructions bleek niet te bestaan, of in ieder geval niet op zijn plaats te liggen. Na veel gezoek van het gehele veld keerden alle boten onverrichter zaken terug naar de haven. Even was er nog sprake dat er een korte baan wedstrijd gevaren zou worden, maar het race comité besloot voor de rest van de dag alle wedstrijden af te blazen.

Tot zaterdagavond was het nog niet duidelijk wat er zondag zou gebeuren, om een kampioenschap te zeilen is namelijk een middellange afstandsrace en vier korte baan wedstrijden noodzakelijk.

Zaterdagavond voor het buffet werd door de wedstrijdcommissie het plan gepresenteerd voor de volgende dag. Het idee was om binnen de pieren van de havenmonding te starten, vervolgens op te kruisen naar een bovenboei, door de finish en meteen doorzeilen voor de langebaan wedstrijd. Volgens het grootste deel van de zeilers een belachelijk idee. Met 27 wedstrijdjachten in een binnen haven starten zou met een westen wind van 20 knopen gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer er door de zaal de vraag wordt gesteld 'of er vijf schippers zijn die het verantwoord vinden op deze manier te starten' blijft het stil. Ook zou er een boot naar buiten varen zondag ochtend om te kijken of het veilig is. Wederom vragen vanuit de zaal, waarom wordt de voorspelling van het KNMI niet aangehouden als graadmeter. Zeker na het schoonheidsfoutje eerder deze dag, waar het wedstrijdcomité het overigens niet meer over wilde hebben, kwamen deze 'wilde' plannen niet bij iedereen even goed aan.

Zondag ochtend zou er om 7.55 gestart worden. Nadat het grootste deel van wedstrijdzeilend Nederland bezig was zich klaar te maken voor een zeer spannende start, komt de uitstelwimpel met de a-vlag erin. De wedstrijden zijn afgelast voor vandaag en uitgesteld tot een latere data. Jammer, maar wel om 13.00 thuis.

Namens Team Pandion,

www.teampandion.nl

www.nkzeezeilen.nl

foto © CFrank@fdebruin.nl , Team Lucifer

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: