Open Belgisch Kampioenschap F18 te VVW Heist

Het Open Belgisch kampioenschap Formule 18 bracht weer heel wat mooi volk samen voor een reeks spannende wedstrijden!
Liefst 54 teams schreven in! De Formule 18 is een bijzonder goed draaiende klasse waar heel wat topzeilers in meedraaien! De wereldkampioen F18 2003 Emmanuel Boulogne, Mischa Heemskerk, Gerard Loos, Jacques Lemaire, local hero Patrick Demesmaeker, clublieveling Bart Tytgat en de Belgische zeilambassadeur Sebbe Godefroid met Carolijn Brouwer (of omgekeerd).

Heel wat teams hadden het weekend vooraf deelgenomen aan de Euro Cats Cup, een long distance wedstrijd tussen Heist en Groede. De prijzenpot lokt steevast heel wat topzeilers uit Nederland naar onze kust! Liefst 80 boten aan de start en Mischa Heemskerk (NED 007) ging met de hoofdprijs aan de haal! Yves Joski (BEL 111) haalde een knappe derde plaats.

Het Belgisch Kampioenschap kende een moeilijke start omdat de wind verstek gaf en de stroming het erg moeilijk maakte voor het comité om een deftige baan te leggen! Je kan wel wat compenseren voor de stroom maar er zijn grenzen!
Na de middag kwam de wind wat opzetten en kon het circus beginnen! Hete meisjes en jongens die F18-zeilers want na twee algemene terugroepen ging de zwarte vlag erop! Clean start en bijzonder tactische race : Thierry Bosscher (BEL 50) bleef zes Nederlandse teams voor en pas dan volgden weer andere Belgen!
In de tweede manche liep alles zoals het hoorde en won Oscar Zeekant (NED2) voor Jacques Lemaire (BEL 89)

De laatste manche van de dag werd door enkele deelnemers gecontesteerd omdat de dominantie van de stroom tegenover de wind te groot was. Na lang puzzelen hadden de boeienleggers een aanvaardbaar parcours kunnen leggen maar vlak na de start verminderde de wind in kracht en de lift van de stroom richting boei was nu wel erg groot! De hele vloot was goed weg maar diegenen die de start mistten vielen het RC onmiddellijk aan omdat er geen in de windse boei lag… goed geprobeerd maar toen de koplopers toch een kleine slag richting boei moesten leggen besloot de leiding de wedstrijd te laten doorgaan.
Het werd een erg tactisch steekspel en dit keer was Wouter Samana (NED434 ) de winnaar voor de locals Patrick Demesmaeker (BEL1) en Bart Tytgat (BEL230).
De jury verklaarde de race geldig!

Er was meer wind voorspeld op zondag! Tijdens de eerste manche was het nog strijden tegen de sterke stroom met weinig wind maar daarna nam de wind toe en was het genieten van een prachtig schouwspel (vooral downwind) van een vloot met erg hoog niveau! Mischa Heemskerk en Pieter Ruytenburg zeilden superieur (3,2,1,1) maar Thierry Bosscher (BEL 50) pikte toch de eerste reeks in en ook Michel Mussen (BEL11) slaagde er in een reeks te winnen!

Na vier reeksen (zeven totaal) bleek het podium volledig Nederlands: Mischa Heemskerk en Pieter Ruitenburg (NED007) voor Wouter Samama en Jeroen Van Leeuwen (NED434) en Oscar Zeekant en Noortje van Fucchelen (NED2)!

Thierry Bosscher en Alain Gramme (BEL50) werden Belgisch kampioen voor Jacques Lemaire en Bruno Hock (BEL 89) . Derde werden Joel Lefevre en Vincent Lebrun (BEL26) die profiteerden van de vroege start van Patrick Demesmaeker in de laatste manche die hem de medaille kostte!

Carolijn en Sebbe, de Vlaamse zeiliconen, gingen steeds beter en ontvingen een foto met zeiltip van het wedstrijdcomité! Volgende week iets "extremer"?? Veel succes alvast!

Het was een bijzonder knap kampioenschap georganiseerd in een club waar altijd een goede ambiance heerst! Beachlife en racing zoals het hoort!
Uitslagen op www.vvwheist.be
Binnenkort vind je ook de mooie fotoreportage van Saskia, die "blonte van Gent" op de site.

Volgende week BK Jeugdcat voor zeilers tot 15 jaar in VVW Heist en iets EXTREEMS in RBSC Duinbergen!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: