Antwerp Race 2004

De regen en de wind hebben weer hun intrede gedaan in de Lage Landen. De herfst kondigt zich stilaan aan, en in zeilerskringen wordt dan uitgekeken naar hét evenement van het jaar: de Antwerp Race. De inschrijvingen werden dit jaar via elektronische weg geopend op 1 september, en jawel: het eerste record mocht er meteen aan geloven: in minder dan 10 dagen werden de 225 vrije plaatsen ingenomen. De minder gelukkigen komen nu op een wachtlijst terecht en mogen enkel op afhakers hopen.

Alle blikken voor deze 17de editie van de Antwerp Race zijn ongetwijfeld gericht op de voor de gelegenheid ingehuurde en door Randstad gesponsorde WO 60 (de ex-Team Tyco). Marc Flamand is dezer dagen meer dan waarschijnlijk druk in de weer met penseel en palet om de boot in een nieuw kleedje te steken. Het wedstrijdrecord aan flarden zeilen lijkt zijn hoofdopdracht, en dat kan zeker als er maar genoeg spinnakerwerk inzit dit jaar.

In de Maxi-klasse strijden de Tomidi (ex-Rucanor, ook een rond-de-wereldveteraan) en Second Love (redelijk recente Standfast 64) waarschijnlijk om de 2de plaats. Hoewel, met het handicapsysteem voor maxi’s weet je nooit...

De meest populaire wedstrijdformule is weer maar eens de CRC met niet minder dan 128 ingeschreven jachten. Hoewel deze meetformule zich voornamelijk richt tot de occasionele wedstrijdzeiler, vinden we in de 4 verschillende CRC-reeksen toch enkele schepen terug die je ook regelmatig in de grote ORC & IRC-evenementen ziet...

Bij de 35 boten die de Antwerp Race dit jaar onder IRC-vlag varen (dat zijn er 5 méér dan vorig jaar) valt er ook een opmerkelijk feit te noteren: het deelnemersveld in de kleine klasse -zes schepen groot- bestaat namelijk uitsluitend uit halftonners. Zij zullen de dag erna ook te zien zijn op de Provant Cup.

De Antwrep Race zou de Antwerp Race niet zijn mocht er ook niet weer een uitgerreid contingent Noorderburen meedoen. Traditioneel schrijven zij zich voornamelijk in de ORC-klasse in. Onder deze 45 deelnemers vinden we deze keer 4 Belgische deelnemers terug: Levyah, Bacardi & Coke (met nieuwe mast), Miss’Behavin en good old Racer.

Net zoals de voorgaande jaren houden de organisatoren van de Antwerp Race een plaats bij voor ‘Speciale Klassen’, zoals ondermeer de vier 11MOD’s die gaan proberen om de WO 60 van Marc Flamand van de line-honours af te houden.

Toch één vreemde eend in de bijt hier: een heuse Lemsteraak (voor de niet-weters: da’s een traditionele rondbodem, compleet met gaffeltuig en zijzwaarden) hoopt er op voldoende wind om tijdig in Antwerpen te geraken. Het is vermoedelijk van de allereerste Antwerp Race geleden dat een traditioneel schip nog een sinschreef...

Met de hulp van de weergoden kan het weer een feest worden. Afspraak op zaterdag 16 oktober. De kanonnen op het finish-schip zullen geladen zijn.

www.antwerprace.be

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: