ONK Olympisch Zeilen:<br>niet voor de STAR klasse

MEDEMBLIK (NED) - De Star ontbreekt dit jaar bij het Delta Lloyd ONK Olympisch Zeilen. Er waren slechts twee inschrijvingen, waarvan er één zich vanochtend terugtrok wegens een blessure. Op vrijdag 17 september 2004 zullen naar verwachting tweehonderd boten in acht klassen aan de start verschijnen. Ook een groot gedeelte van de kernploeg zal in actie komen. Het deelnemersveld telt elf verschillende nationaliteiten.

Organisator Edwin Lodder over het ontbreken van de Star: "Afgelopen voorjaar gaf de klassenorganisatie te kennen dat zij liever een ONK op binnenwater wil varen. Ze hebben lange tijd geprobeerd dit voor elkaar te krijgen, maar het Watersportverbond hield vast aan de afspraak om de nationale kampioenschappen te bundelen. Helaas heeft de klassenorganisatie een negatief advies naar haar zeilers uitgebracht. Uiteraard betreuren wij dit. De Star heeft dit jaar dus geen officieel NK."

Ontwikkelingen rondom de kernploeg
Topsportmanager Hessel Everste ging vandaag tijdens de persconferentie in op de ontwikkelingen rondom de kernploeg. Aangezien de evaluaties tot half oktober duren en dan de conclusies met aanbevelingen volgen, ging hij niet in op de vraag waarom de zeilploeg zonder olympische medailles uit Athene huiswaarts keerde. Wel kon hij mededelen dat niemand uit zijn functie is gestapt. Over de toekomst zei hij: "De volgende campagnes gaan volgens de wetten van topsport. Topzeilen is niet meer te combineren met studie of werk, ze zullen er vier jaar lang fulltime tegenaan moeten. Om een medaille te winnen, kunnen er geen concessies worden gedaan. We zullen ook nooit meer tijdens wereldkampioenschappen selecteren, want die willen we winnen."

Champions Race voor 49er
De 49ers zullen tien korte wedstrijden varen. Op zondagmiddag eindigt het kampioenschap met een Champions Race, bestaande uit 5 korte afvalraces van maximaal tien minuten. Met deze formule probeert de klassenorganisatie het programma kort en spectaculair te houden. Reden genoeg voor 470-stuurvrouw Marcelien de Koning om eens een uitstapje te maken naar deze klasse. Zij zal samen met F18-zeilster Marieke Engelsman aan de startlijn verschijnen.

Tornado
Nadat de Tornado-klasse in de eerste twee jaren van het Delta Lloyd ONK Olympisch Zeilen ontbrak, zette de klassenorganisatie voor deze editie een actieve lobby op. Voorzitter Ruurd van Wieren: "Dat viel niet mee. Als je bij Rondje Tiengemeten kijkt, varen er zomaar tien tot vijftien mee. Die Tornado’s liggen bij de clubs en komen daar niet weg." Uiteindelijk start morgen toch een veld van tien catamarans, waaronder Europe-zeilster Carolijn Brouwer met de Belgische Finn-zeiler Sebbe Godefroid. Kernploeglid Herbert Dercksen is ook van de partij, maar zonder zijn stuurman Mitch Booth. Dercksen zeilt voor de gelegenheid met Remco Kenbeek. Organisator Edwin Lodder: "Het is zeker tien jaar geleden dat de Tornado een Nederlands Kampioenschap heeft gehad, dus dit is best uniek. De kleine klassenorganisatie is erg actief geweest om het dit jaar wel voor elkaar te krijgen."

Over het Delta Lloyd ONK Olympisch Zeilen
De Delta Lloyd Open Nederlandse Kampioenschappen Olympisch Zeilen zijn een initiatief van het Watersportverbond. Het concept is één Nederlands Kampioenschap in alle Olympische en Paralympische klassen, op één locatie in hetzelfde weekend. De paralympische zeilers ontbreken in 2004 vanwege de Paralympische Spelen die gelijktijdig in Athene plaatsvinden. Het evenement vindt van vrijdag 17 tot en met zondag 19 september 2004 plaats vanuit het Regatta Center Medemblik.

De Delta Lloyd Open Nederlandse Kampioenschappen Olympisch Zeilen worden mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Delta Lloyd, Armada, Versatel, TNG, Gaastra en Heineken.

Meer info: www.opendutchsailing.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: