ONK Olympisch Zeilen:<br>deelnemers tonen klasse

MEDEMBLIK (NED) - Op de eerste dag van het Delta Lloyd ONK Olympisch Zeilen toonden de olympische zeilers hun klasse. Sommigen wonnen moeiteloos hun races en in andere klassen leverden ze onderling een strijd. Alle races vonden plaats onder goede condities. De zuidenwind was kracht vier tot vijf. Het weer was wel instabiel met draaiingen en vlagen. Uiteindelijk meldden 151 teams zich vanochtend bij de inschrijfbalie, maar vanavond arriveren er nog enkelen.

Yngling: Team Hin op dreef
"Het voelde helemaal niet alsof we een maand niet hadden gevaren", zei voordekker Hanne Buis na afloop. Het trio Hin/Zuiderbaan/Buis trainde in Athene voor het laatst met team Thies. Vandaag waren de dames echter oppermachtig met drie eentjes in een gemengd veld van dertig boten. "Het is pas de eerste dag en we willen het graag netjes afmaken", relativeerde Hin hun prestatie. Hun olympische concurrenten Thies/Bes/De Jong volgden op de tweede plaats. "Het was weer even wennen hoor", zei Annemieke Bes. Thies over het varen in een grotere vloot: "Het is een leuk groot veld, dus je kunt je aan elkaar optrekken. De mannen kunnen meer krachtvaren, terwijl wij twee keer zo hard moeten werken om het bij te houden. Maar het is goed om te zien dat de lichte teams erbij kunnen blijven." Het mannendrietal Peulen/Heijnen/Jansen staat derde.

49er: Niveau gestegen
Coach Jacco Koops concludeerde na de vier wedstrijden van eerste dag dat het niveau van de top vier à vijf in de 49er was gegroeid ten opzichte van vorig jaar. "Die vier tot vijf teams na Matts Hellman en Pim van Nieuwenhuis voeren veel meer een wedstrijd tegen elkaar. Er zitten ook jonge zeilers bij en dat is goed voor de toekomst." Hellman en Nieuwenhuis ondervonden weinig weerstand vandaag, terwijl Daan en Willem Schutte bij het Europees Kampioenschap 49er in juli nog dicht bij hen zaten. Hellman: "We hadden meer competitie verwacht van de broers Schutte, maar die lieten het wat afweten. Hopelijk waait het morgen iets minder, zodat de anderen het wat makkelijker krijgen en wij dus meer tegenstand". Daan Schutte over hun dag: "We hadden sinds het EK niet meer gevaren, dus het ging wat stroef allemaal. Als de wind morgen afneemt, kunnen ze zeker competitie van ons verwachten." Op de voorlopige derde plaats staan Mikael Eid en Hugo Jan Ruiter.

Europe: Belgische Van de Ghinste klasse apart
De 17-jarige Marie-Amandine van de Ghinste uit België bleef de negen andere deelneemsters in de Europe ver voor. "Jammer genoeg ontbreekt de competitie voor mij, maar het is wel een mooie training", aldus de talentvolle zeilster. In eigen land neemt zij de derde positie in achter Min Dezille en Eva van Acker. Van de Ghinste richt zich weliswaar op de Olympische Spelen van 2008, maar maandag start zij tevens met een studie wiskunde aan de universiteit. "Dat is moeilijk te combineren in België, dus ik zal moeten zien hoe dat loopt". Haar landgenote Marie van Laer staat tweede, gevolgd door de Nederlandse Renee Groeneveld.

Finn: Top vier aan elkaar gewaagd
Topsportmanager Hessel Evertse nam vandaag een kijkje op het water: "Het beeld op de Finn-baan was prachtig. Het is goed om het gat tussen de eerste drie, Martijn van Muyden en de rest te zien. Zo hoort het." Hij legt uit dat het voor de breedtesporters leuk is om te zien waar zij nu staan ten opzichte van de toppers. Olympiër en inmiddels weer bondscoach Jaap Zielhuis gaat aan de leiding met één punt voorsprong op Sander Willems. Datzelfde verschil zit er tussen Willems en Stefan de Vries. Martijn van Muyden won na twee vierde plekken de laatste race en verkleinde daardoor het gat tot één punt met De Vries.

Overige klassen
In de Tornado gingen uiteindelijk negen catamarans van start. Remco Kenbeek en Herbert Dercksen voeren een serie van 2-1-1 met Mischa Heemskerk en Pieter van Ruitenburg in hun kielzog met 1-2-2. Dercksen en Heemskerk zijn dus wederom in duel voor de overwinning, hoewel het ditmaal geen olympisch ticket is. Hans Bouscholte en Ruurd van Wieren volgden met drie drietjes. Bij de Lasers zijn het Pieter-Jan Postma en de Chileen Matias del Solar die elkaar beconcurreren. Marc de Haas volgt op plaats drie. Joeri van Dijk greep maar naar de Micro Magic (radiografisch bestuurbaar zeilbootje) om concurrentie te vinden. Hij werd moeiteloos eerste in de drie races. Ook de broers Coster vonden geen tegenstand op het water.

Over het Delta Lloyd ONK Olympisch Zeilen
De Delta Lloyd Open Nederlandse Kampioenschappen Olympisch Zeilen zijn een initiatief van het Watersportverbond. Het concept is één Nederlands Kampioenschap in alle Olympische en Paralympische klassen, op één locatie in hetzelfde weekend. De paralympische zeilers ontbreken in 2004 vanwege de Paralympische Spelen die gelijktijdig in Athene plaatsvinden. Het evenement vindt van vrijdag 17 tot en met zondag 19 september 2004 plaats vanuit het Regatta Center Medemblik.

Meer info: www.opendutchsailing.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: