ONK Olympisch Zeilen:<br>vijf klassen hebben al een Nederlands Kampioen

MEDEMBLIK (NED) - In vijf klassen heeft het Delta Lloyd ONK Olympisch Zeilen na twee wedstrijddagen een kampioen. In de Tornado, 470, Mistral, Europe en 49er is de strijd om de titel gestreden. Dat geldt niet voor de Yngling, Finn en Laser. Bij een zuidenwind kracht vijf moesten de deelnemers op zaterdag 18 september flink werken.

Tornado: Gelegenheidsduo Kenbeek/Dercksen al zeker van titel
Met nog één wedstrijd te gaan, is het gelegenheidsduo Remco Kenbeek en Herbert Dercksen zeker van de nationale titel in de Tornado. Ze passeerden vijf keer als eerste de finishlijn en alleen in race 1 moesten zij Mischa Heemskerk en Pieter van Ruitenburg voor laten gaan. "Gaat wel lachen ja", zei Kenbeek na afloop. "Je merkt uiteraard dat je geen team bent, want aan boord loopt niet alles gesmeerd". Dercksen: "We varen natuurlijk ook op de boot die zo uit Athene komt en top afgemonteerd is. Dat scheelt wel." Heemskerk en Van Ruitenburg maakten een fout bij de laatste finish, waar Bouscholte en Van Wieren dankbaar gebruik van maakten en ze passeerden. Heemskerk: "We voeren over de lijn die door twee rode vlaggetjes werd gemarkeerd. We dachten klaar te zijn en lieten dus de spi zakken. Toen bleek dat het wedstrijdcomité alvast met de wedstrijd van de 49er en Mistral was begonnen en we dus door hun startlijn waren gevaren." Het duo zal morgen zilver gaan winnen. Team Bouscholte/Van Wieren is de onbetwiste nummer drie. Bouscholte: "Vandaag zaten we er echt bij en konden we Herbert zelfs even voor blijven. Aangezien we het hele jaar geen Tornado hebben gevaren, ben ik best tevreden." Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid varen hun eerste kampioenschap op de olympische catamaran. "Ons racemachine valt een beetje uit elkaar", zegt Brouwer terwijl ze de spinnaker probeert te plakken. "Het is echt leuk. Vooral omdat het een compleet nieuwe uitdaging is en je leert enorm snel. Achteraf babbelen we wat met Mischa of Herbert en dan maken we weer een stap. Het is leuk om hun erbij te hebben."

Laser: Pieter-Jan Postma en Marc de Haas in duel
"Alleen de laatste race ging niet goed", zei Marc de Haas. "Ik nam in de gate de andere boei dan Pieter-Jan. Daarna maakte ik direct een verdedigende klap richting hem, maar die pakte niet goed uit. Uiteindelijk werd ik derde en hij eerste. Dat zijn kostbare puntjes." Volgens Pieter-Jan Postma was het vandaag ‘stuivertje wisselen’ en zaten de winddraaiingen overal en nergens. "Je moest regelmatig je verlies pakken om constant te blijven. Het verschil met Marc is nu zes punten. Vorig jaar brak mijn mast en verloor ik het kampioenschap, dus nu neem ik een beetje revanche." Beide mannen willen opnieuw proberen zich te kwalificeren voor de Spelen in 2008. "Daar ben ik", zegt Postma vastbesloten. Matias del Solar, de Chileense trainingspartner van De Haas, staat derde. In Athene eindigde Del Solar als drieëntwintigste.

Finn: titelstrijd nog open
Ook in de top drie van de Finn is het spannend. Tussen klassementsleider en regerend Nederlands Kampioen Jaap Zielhuis en Sander Willems zit een gat van twee punten. Martijn van Muyden zit daar weer een puntje achter en Stefan de Vries doet niet meer mee voor de prijzen. De Vries: "Bij de start van de tweede wedstrijd ging mijn grondblok, waar de schoot doorheen loopt, kapot. Ik wilde toch doorvaren voor de puntjes, maar bij de bovenboei zag ik dat ik een OCS had. De zesde race kon ik niet meedoen vanwege dat blok, dus nu lig ik er uit." Zowel Willems als De Vries hebben ambities om campagne te voeren voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing.

Overige klassen
Bij de Ynglings zullen de teams Hin en Thies morgen uitmaken wie de blauwe wimpel krijgt. De 49ers varen een wedstrijd en aansluitend een Champions Race, een afvalwedstrijd. Hellman/Nieuwenhuis gaan met enkel eerste plaatsen aan de leiding, gevolgd door de broers Schutte. Van West en De Prie klommen vandaag naar de bronzen positie. In de 470 zijn de broers Coster heer en meester. De Koning/Stavenuiter volgen met enkel tweede plaatsen. De derde plek is voorlopig voor de Belgen Haverhals/Parein. In de Europe wist Marieke Jongens zich omhoog te werken naar een tweede plaats, gevolgd door de Belgische Van Laer. Haar landgenote Van de Ghinste is nu al zeker van de overwinning. Zij is een klasse apart hier in Medemblik. En Joeri van Dijk zal zijn titel met zekerheid prolongeren.

Foto: Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid: "Ons racemachine valt een beetje uit elkaar"

Meer info: www.opendutchsailing.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: