ONK Olympisch Zeilen:<br>Sterke Compititie laatste dag

MEDEMBLIK (NED) - Op de afsluitende dag van het Delta Lloyd ONK Olympisch Zeilen was de competitie sterk. Vooral de twee Yngling-teams uit de kernploeg maakten het elkaar moeilijk. Het was uiteindelijk team Hin dat de 3Elf-dames wist te verslaan en de titel greep. Pieter-Jan Postma behield zijn leidende positie in de Laser. Net als Jaap Zielhuis in de Finn. Bij een westenwind kracht vijf vonden alle geplande races plaats en zelfs één extra voor de Tornado’s.

Yngling - "Dit voelt goed"
De twee olympische Yngling-teams maakten het elkaar vandaag wel heel erg moeilijk. In de eerste race wonnen de 3Elf-dames en stonden daardoor twee punten voor op team Hin dat zesde werd. De tweede start verliep voor beide equipes slecht. Annelies Thies: "Wij konden niet weg tacken en Janneke wel. Een minuut later draaide de wind naar rechts en zaten wij links helemaal verkeerd." Zij finishten als twaalfde en team Hin als tweede, dus de titel was voor het drietal dat net niet naar Athene mocht. Klaartje Zuiderbaan: "Ondanks een gebroken voorstag op zaterdag, zijn we toch nog Nederlands Kampioen"! Hanne Buis: "Dit voelt goed. Op het WK zaten we voor ze, maar daarna hebben we ons niet meer kunnen meten met hen. Dan is het lekker om hier te winnen. En het waren de laatste meters met deze boot." Janneke Hin was zichtbaar erg blij: "We wilden zo graag winnen. Het ging het hele evenement goed. Als het dan een keer moest gebeuren, dan was dit het moment." De boot staat inmiddels te koop en de dames gaan zich beraden op de toekomst. De derde plaats was voor het herentrio De Jong/Van der Broek/Dijk.

Tornado - Collectieve beslissing
Voor de Tornado stond vandaag nog één race op het programma, maar daar waren de deelnemers het niet mee eens. Hans Bouscholte: "Het was mooi weer, dus we hadden voor de eerste start als groep besloten dat we nog een race wilden varen". Ze stelden het vervolgens voor aan het wedstrijdcomité, dat ermee instemde. De zeilers moesten echter wel allemaal na de finish even langs de comitéboot varen om te zeggen dat ze het eens waren met een tweede start. Hoewel de verdeling van de medailles eigenlijk al duidelijk was, leverde de top drie vandaag toch een sterke competitie. In de eerste race hadden Bouscholte/Van Wieren een OCS (te vroege start) en klopten Heemskerk/Van Ruitenburg de klassementsleiders Kenbeek/Dercksen die vervolgens met een eentje het evenement afsloten. Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL) eindigden met een oude, geleende Tornado op de zesde plek in een veld van tien catamarans.

Laser en Finn: Posities behouden
Marc de Haas had er zin in vandaag. Maar ondanks een tweede en eerste plaats, kwam hij uiteindelijk twee punten te kort om zijn titel te prolongeren. Pieter-Jan Postma kreeg de overwinning dus niet cadeau: "Makkelijk is het nooit in de Laser. Er is zo weinig snelheidsverschil, dus je moet alles op klappen doen". De Chileen Matias del Solar werd derde. Jaap Zielhuis sloot in stijl af met twee eentjes. Sander Willems werd tweede: "In de eerste race lag ik nog even voor hem, maar daarna ging hij er voorbij. Jaap is de terechte winnaar." Martijn van Muyden eindigde op de derde plaats.

49er: Afvalraces
De 49ers sloten af met vijf afvalraces. De top vijf van het klassement mocht meedoen en op die manier het kampioenschap definitief beslissen. Het waren Matts Hellman en Pim Nieuwenhuis die alle wedstrijden wonnen en zo overtuigend Nederlands Kampioen 2004 werden, gevolgd door de broers Schutte en Van West/De Prie.

Van de overige deelnemers aan de Olympische Spelen in Athene, behaalden de broers Coster de overwinning in de 470 en Joeri van Dijk in de Mistral. De reacties van de deelnemers waren enthousiast. Het concept van de bundeling van kampioenschappen begint echt aan te slaan. Organisator Edwin Lodder: "Je merkt dat het evenement in zijn totaliteit meer aandacht krijgt en dat de sfeer groeit.

Meer info: www.opendutchsailing.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: