UIT DE KUIP:<br>Team Pandion Maxfun 25 2de op het ONK<br>[GERECTIFICEERD]

ENKHUIZEN (NED) - [rectificatie] Doelstelling Sailing Syndicate Team Pandion: "Top 3 op nationaal niveau".[/rectificatie] De Maxfun 25 Team Pandion behaalde een mooie 2de plaats op het ONK Maxfun 25. Dit is lekker voor het syndicate, zeker na vorige week toen de Bénéteau 40.7 op het NK Zeezeilen zonder resultaten thuis kwam, zie: Clubracer archief.

Vrijdag was het Maxfun team al vroeg in Enkhuizen om de laatste voorbereidingen voor het ONK te treffen en een laatste trainingsrondje te doen. Vrijdag avond werd er door het Team bewust gekozen om vroeg te gaan slapen, zodat er de volgende dag goed en fit gezeild kon worden.

Zaterdag stond er een flinke wind uit zuidelijke richting met een flinke 20 knopen. Erg spectaculaire wedstrijden dus met snelheden van boven de 15 knopen. De eerste wedstrijd moet er nog even worden ingezeild. Team Pandion komt als 6de rond de bovenboei en gaat downwind hard naar de finish. Er zitten dit laatste rak nog maar tientallen meters tussen de nummer 1, de Max solution, en Team Pandion.

"Even was er nog onduidelijkheid over hoe er gefinisht moest worden, de Max Solution van W. Geurts duikt namelijk tussen start-schip en boei door. Een blik op de N.O.R. laat zien dat hij verkeerd zit en we tussen de boeien moeten finishen. Het protest van den Ambrassador tegen de Max Solution werd overigens afgewezen door de jury." Aldus Jan Willem Mullier, schipper en eigenaar van de Maxfun 25.

De rest van de zaterdag vaart het Maxfun Team nog eens een 4de plaats een paaltje (1ste) en een tweede plek. Dit resulteert uiteindelijk in een [rectificatie] 3de plaats in het tussenklassement op zaterdagavond.[/rectificatie]

Zaterdag avond was er door de klasse sponsor, Alfa Romeo, een uitstekend georganiseerde Barbecue op het terrein van Messing Yachting. Terwijl andere teams nog doorfeestte tot in de vroege uurtjes zocht Team Pandion het bed weer op. Met een nihil verschil van 5 punten op de nummer 1 zou Team Pandion zondag nog een goede kans maken op de overwinning.

Zondagochtend begon met weinig wind. Echter toen het eerste waarschuwingssein werd gegeven voor de Maxfun 35 klasse trok deze meteen door naar een dikke 15-20 knopen. De eerste wedstrijd laat Team Pandion zien aan de Max Solution dat ze de overwinning nog niet te pakken hebben. Team Pandion blijft Walter Geurts voor tot de laatste boven boei. Daar wordt een tactische blunder gemaakt en ze finishen op 20 meter achter Geurts.

De volgende wedstrijd wordt door de MXTC gedomineerd, [rectificatie] MAX solution wordt 2 en Team Pandion finishende als 3de[/rectificatie].

In Race 3 deelt Team Pandion rake klappen uit bij de start.
Daan Lammers: "Bij de bovenboei ronding lagen we enorm voor. Alleen de Soda Club zou nog een dreiging kunnen zijn. De Max Solution was helemaal weg. Pas toen we weer omhoog tackte zagen we dat de Max Solution het zeil eraf had gehaald en gesleept werd."

Dit leek een meevaller te worden voor Team Pandion. De laatste wedstrijd zou enkel nog gestart hoeven te worden om het ONK te winnen. Walter Geurts was tijdens een aanvaring met de Maxlife het dopje van zijn zaling [rectificatie] verloren en kon dus niet meer te starten in de laatste wedstrijd.[/rectificatie]

Jochem Urban [rectificatie]"De vierde wedstrijd hebben we wederom laten zien wat we kunnen, we hebben de hele wedstrijd, van de eerste boei tot de finish aan de leiding gelegen. We waanden ons Nederlands Kampioen".[/rectificatie]

[rectificatie] Op de kant aangekomen bleek dit alles nog een staartje te krijgen. Walter Geurts vraagt redress aan voor de derde wedstrijd en krijgt deze toegewezen. De aanvaring waarin Geurts verzeild was geraakt bleek de fout van de Maxlife, deze werd dan ook gediskwalificeerd. Dit betekent dat Walter de 3de wedstrijd als 1.33 zou finishen, vanwege zijn overwegend goede resultaten in de eerste 6 wedstrijden.

Team Pandion tekent nog protest aan tegen Geurts over het bemanningsgewicht, dit werd ongegrond geacht door het comité.

"Het is jammer dat een evenement als het ONK wordt beslist in de protestkamer met als uitkomst een redress. Graag hadden we de kans gekregen om het in de laatste 2 wedstrijden op het water uit te vechten tegen Walter. Maar aan de andere kant kwamen we hier voor een top 5 plaats, een tweede plaats in het opper sterke Maxfun 25 veld is dan niet slecht." Volgens Jochem Urban[/rectificatie]

www.teampandion.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: