WaterkAntwerpen 2004

  • Author: Ice
    Date: wo, 22/09/2004 - 18:50

ANTWERPEN (BEL) - Vandaag was de Clubracer redactie aanwezig bij de presentatie. In de Bar Du Port aan de Napoleonkaai, midden in het episch centrum, gaf Ludo Van Campenhout schepen van toerisme ons een samenvatting van het programma. Daarna kwamen de specialisten aan het woord voor een uiteenzetting van Open steiger, Interclubcup, Waterkant Klassiek, Koninklijke Roeiregatta, ProvAnt Sail Cup, B race en niet vergeten de big after party Making Waves.

Zaterdag 09-10-04
Allereerst begint waterkAntwerpen’04 met Open Steiger, daar krijgen we een presentatie fonkelnieuwe jachten van diverse verdelers gevestigd in en uit Antwerpen. Opmerkelijk dit jaar is dat onze zuiderburen de weg naar Open Steiger hebben teruggevonden. Ongeveer 70% van de tentoongestelde jachten zijn zeiljachten. Chapeau!

Tijdens Open Steiger start alvast de eerste zeilrace van waterkAntwerpen’04 de Interclubcup genaamd. Deze cup wordt gevaren met de Mini J’s van VVW Recrea, het zijn sterk gereduceerde modellen van de originele Americas' Cup boten. Alle clubs worden uitgenodigd om aan deze interclub wedstrijd deel te nemen op zaterdag 9 oktober. De clubs vaardigen telkens hun 3 beste zeilers uit. Inschrijven kan nog steeds via www.waterkantwerpen.be.

Om 14u krijgen we verder een mini parade en een eresaluut aan Het Steen van zeker 35 klassieke schepen die in vlootverbond de Schelde afvaren. De afsluiter van WaterkAnt Klassiek is een Ierse Crewparty in de Spiegeltent met live muziek van de folkgroep Black Velvet www.blackvelvet.be , iedereen is welkom.

Zaterdag 16-10-04
De harde wedstrijdzeilers die deze zomer alle internationale banen onveilig maakten. De deeltijdse cruiseracers, de sporadische deelnemers die het opnemen tegen hun buurman. Ze krijgen allemaal per jaar één kans om zich te meten op de Schelde. Dit tijdens de wereldberoemde Antwerp Race. Omwille van de veiligheid, mogen slechts 225 zeiljachten op de Schelde samen in race varen. Toch zal het verschil tussen de cruisers en de racers meer dan 6 zeemijl bedragen. Vastvaren op zandbanken of nog erger op de strekdam aan Doel is er ook elk jaar bij. Hopelijk houden de zeilers zich dit jaar beter aan het wedstrijdreglement, elk jaar worden er stiekem bochten afgesneden en eigengemaakte fouten niet als een gentleman opgelost. Maar naar het schijnt hoort dit gedrag nu eenmaal bij de nostalgie van deze kermisrace. Zonde dat het deelnemers veld beperkt is tot 225 want er staan nog zeker 80 schepen op de wachtlijst. Misschien moesten ze de Schelde maar een keer afsluiten voor alle verkeer. Doen ze tijdens wielerkoersen toch ook. Economisch belang zal hier wel de bovenhand hebben.

Zondag 17-10-04
ProvAnt Sail Cup, het synoniem voor eenheidsklassenboten racen onder de Antwerpse kathedraal. Het is nu voor de derde keer dat een paar vlootjes van eenheidsklassen kielboten zich met elkaar meten over windward leeward wedstrijdbanen. Een echte aanrader, het Clubracer Racing Team heeft het de vorige editie mogen meemaken.
De organisatie wordt logistiek geruggensteund door het Vlaams Yachting Verbond.
Tijdens de ProvAnt Sail Cup krijgen ook ruim 40 kandidaat zeilertjes ter promotie van de zeilsport de unieke kans om mee te varen. Je kan nog inschrijven en deelnemen, surf hiervoor naar www.waterkantwerpen.be waar je het deelname formulier vindt.

tot binnenkort aan de startlijn,
Ice

foto's © Pit de Jonge / ship to shore

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: