OBK SPIROU:<br>Zeilers zijn geen triestige lui...

OOSTENDE (BEL) - Tijdens het weekend van 11/12 september werd het OBK Spirou gevaren. 16 kinderen van 10 tot 16 jaar zakten met hun ouders naar de Oostendse Spuikom af. Zon en wind waren van de partij. Zaterdag werden met een kleine 3 Beaufort vier reeksen gevaren. Zondag werd na een tumultueuze vijfde reeks het kampioenschap wegens de stormachtige wind afgeblazen. Sommigen zullen het eerder hebben over : « weggeblazen » !
De club « Watersport Oostende Spuikom » zorgde voor een perfecte organisatie met een meer dan degelijke rescue.
Belgisch Kampioen 2004 werd Christophe De Blieck (16 jaar, 53 kg), en dat voor het derde opeenvolgende jaar. Hoog tijd voor enkele vragen ! Wie is hij, en vooral : hoe en waarom doet hij het ?

Christophe, drie opeenvolgende jaren Belgisch Kampioen : ben jij zo sterk of is de concurrentie zo zwak ?
"Nee, de concurrentie is helemaal niet zwak. Wel heb ik meer ervaring en vooral meer training achter de rug. Maar de anderen willen toch ook allemaal voor mij eindigen en verplichten me telkens opnieuw het onderste uit de kan te halen."

Welke ambities heb je in het zeilen ?
"De komende jaren wil ik vooral veel kunnen trainen en bijleren! Met welk doel ? Ik droom er van om aan de Olympische Spelen te mogen deelnemen. Eén keer voor de ervaring, de volgende keer om te winnen ! In de voetsporen van Sebbe Godefroid, waarom niet ? Sebbe heeft overigens het peterschap over de Spirous opgenomen, wat we allemaal fantastisch vinden. De Spirou is een prachtige boot om te leren zeilen. Maar nu ik wat zwaarder begin te wegen, wil ik Europe zeilen. En daarna stap ik in een Olympische boot … "

Hoe zeilt zo’n Spirou ? Is het een moeilijke boot ?
"Het is zeker geen gemakkelijke boot. Vooral voor de wind betaal je met harde wind veel leergeld. Het is zoals met een Ferrari: heb je hem goed afgesteld en goed in de hand, dan is het een plezier om hem te besturen ! Tenminste, dat denk ik toch, want eigenlijk heb ik met een Ferrari nog nooit gereden…"

Hoe bereid je je voor op een belangrijke wedstrijd ?
"De avond voor de wedstrijd gewoon op tijd in bed ! En niet te veel aan de komende regatta denken …"

Wat betekent het zeilen voor jou ?
"Zeilen is voor mij vooral vrij zijn. Zelf beslissen. Zonder ouders of leerkrachten, die je zeggen hoe het moet. Doe je een stommiteit, dan kun je het je alleen jezelf kwalijk nemen. Zeilen is voortdurende concentratie, tactiek, manoeuvres, de windkracht onder controle houden, maar ook : vele leuke plekken ontdekken (ik heb op bijna alle Belgische plassen gevaren, de meeste zijn schitterend, met toffe clubs). Zeilen is vechten voor een goed resultaat ! Daar leer je veel van, zeker over jezelf… En, last but not least, zeilen is vrienden maken. Weet je : zeilers zijn geen triestige mensen… ! Nee, zeilen is echt mijn sport."

Uitslag OBK Spirou 2004

1. De Blieck Christophe 4p
2. Dresse Stephane 10p
3. Debras Renaud 12p
4. Van Hoorweghe Marlies 14p
5. Vanwonterghem Mathias 18p
6. Delbouille Cécile 18p
7. Van Hooreweghe Matijs 24p
8. Debras Pierre 31p
9. Koch Maxime 36p
10. Pepermans Thomas 37p
11. Wantiez Loïc 44p
12. Deckers Thomas 49p
13. Audenaert Stef 51p
14. D'Hondt Nicolas 53p
15. Abidis Idris 57p
16. Goethals Barbara 63p

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: