
Iedereen was het erover eens: het lange weekend van Breskens Sailing einde augustus was een voltreffer. Een keerpunt ook in de dertigjarige geschiedenis, want na een ernstige verzwakking de voorbije jaren lijkt de nieuwe aanpak door de Stichting de start te zijn voor een nieuw succesverhaal.
Voorzitter Henk Glazener heeft niets dan lof voor de medewerking van Eddy Lekens (Ice voor de zeilvrienden). Zijn investering in de aanmaak van een blueprint voor meer deelnemers, goede communicatie en heel wat contacten dankzij de mediapower van www.clubracer.be heeft er voor gezorgd dat van de 68 ingeschreven boten de helft onder Belgische vlag zeilden.
Tijdens het laatste weekeinde van augustus - van vrijdag tot en met zondag - werden op de Westerschelde zeilwedstrijden gehouden in het kader van Breskens Sailing. Er kwamen 68 boten aan de start, waarvan de helft Belgische deelnemers. Daarenboven viel het weer aardig mee, en dat gaf veel zeilgenoegens. Maar ook het extra sportieve kreeg een hoge score. " Wij noteerden geen klachten, maar kregen integendeel veel complimenten", zegt voorzitter Henk Glazener van de Stichting Breskens Sailing. "Iedereen had het uitstekend naar zijn zin."
De facelift
Men zou haast niets anders verwachten van een organisatie die al dertig jaar bestaat. Nochtans... Breskens Sailing was de voorbije jaren teruggevallen. Er kwamen steeds minder boten, met als dieptepunt vorig jaar amper twintig vaartuigen.
"Met onze Stichting hebben wij daarom het roer omgegooid", zegt voorzitter Glazener. "Tal van veranderingen werden doorgevoerd. Zo zijn wij van twee gewone weekends overgestapt naar één lang weekend en dat meteen vervroegd van september naar augustus. Dat is nog volop een vakantiemaand. Het randgebeuren kreeg ook een facelift, ondermeer door de opstelling van een grote tent waarin muziekbands twee avonden voor ambiance zorgden."
Voor de catering deed Henk Glazener een beroep op het restaurant van de Yachtclub: "Ondanks de lage prijs - slechts 30 euro per persoon - was de kwaliteit voortreffelijk. Het toont aan hoe belangrijk de samenwerking met de Yachtclub is."
ORC en Halftonners
De wedstrijden zelf werden ondergebracht in één-handicapformule. In de klasse II was Henk Glazener zelf alvast een gedreven deelnemer. Maar hij miste met Xarah net het hoogste schavotje. "Het was een mooie wedstrijd", blikt hij tevreden terug. "Vrijdag stond er een perfecte wind, maar hadden wij wat weinig bemanning (zes tot zeven mensen is optimaal), zaterdag was goed en zondag waren het ideale omstandigheden."
Opvallend bij de aanwezige boten waren de Halftonners: een wat ouder model dat vooral bij Belgen nostalgie oproept. Velen hebben zo’n schip van 9.14 meter opgeknapt. In Breskens werd voor het eerst een officieel kampioenschap gevaren. De Belg Philippe Pilate haalde er met zijn General Tapioca de beste score.
Bedrijfsleven
Bijna zeventig boten: het is een getal waarmee voorzitter Glazener ook een sterke troef heeft naar de sponsors toe. Want zonder sponsors kan zo’n evement niet standhouden. Anderzijds rekenen die sponsors uiteraard op return. Meetbaar in aantal boten en de tevredenheid van de entourage. Zo had de Zwitserse bank UBS - samen met de reddings- en sleepdienst Multraship uit Terneuzen de hoofdsponsor van het gebeuren - gesteld dat veertig schepen de norm was voor verdere samenwerking. "Wij leverden er bijna zeventig" zegt Henk Glazener opgelucht.
De voorzitter heeft dan ook vertrouwen in de toekomst. "Ik wil naar een weekend met 150 boten", zegt hij vastberaden. "Daarmee zou Breskens uitstijgen boven het huidige middelgrote niveau en bijna de races op het IJsselmeer evenaren." (De grootste aantrekkingskracht blijft uitgaan van Scheveningen, waar zowat tweehonderd boten inschrijven)
In de toekomst zal de Stichting dan ook nog meer het accent leggen op Breskens Sailing als een platform voor promotie en belangenbehartiging van het regionale, nationale en internationale bedrijfsleven in al zijn facetten.
De Westerschelde de Solent van de lage landen
Voor Henk Glazener staat het ook vast dat Breskens Sailing volgend jaar weer op één lang weekend zal plaatsgrijpen. Een juiste datum wordt in oktober bepaald in overleg met andere wedstrijdorganisatoren, maar hij hoopt alvast weer op augustus.
En de voorzitter kijkt ook verder in de toelomst. "De Westerschelde is zo’n mooi vaargebied. Het kan de Solent (=bekend zeilwater bij het eiland Wight [Red.])van de Lage Landen worden", zegt hij. Al beseft hij dat de Westerschelde een drukbevaren stroom is, waardoor de regels zeer streng zijn. "De contacten met de autoriteiten zijn allesbehalve stroef, maar wij moeten nog wel een beetje aan mekaar wennen", zegt Henk Glazener. Ik kan begrijpen dat een loods die veel zeilboten ziet opdagen wat zenuwachtig wordt en en naar de toeter grijpt. Het is in Engeland en elders niet anders."
Tekst: Brenda Verschelling