24 Uurs Zeilrace update: Borras neemt IMS prijs over van Harry Amsterdam

MEDEMBLIK (NED) - Na protest- behandeling blijkt niet Harry Amsterdam, maar Janny van der Horst met de Borras de veertigste 24 Uurs Zeilrace in de IMS 1 te winnen. Zij ontvangt daardoor tevens de Evert Lagerweij Trophy voor de beste prestatie in de IMS-klassen. Ook de categorie Ronde en Platbodem Jachten kreeg een nieuwe kampioen. De IJsvogel bleek strafmijlen te hebben en werd daardoor tweede achter De Jager van schipper Hermans.

Van der Horst plakte twee stickers verkeerd op de ‘eigen verklaring’, het formulier waarop met plakcodes de afgelegde route wordt aangegeven, en kreeg daarom een diskwalificatie achter de naam. Ze probeerde aan te tonen dat ze wel degelijk die boeien had gerond, maar op zaterdagavond 21 augustus kreeg ze aanvankelijk niet haar gelijk. Van der Horst: "Ik had twee bewijzen, want ik had op de computer een track mee laten draaien en ik had ook nog eens op de papieren kaart de gevaren route bijgehouden. Op die avond is daar in alle drukte onvoldoende aandacht aan besteed, maar ik wist dat ik gelijk had." Ze ging in protest tegen de uitslag en dat werd toegewezen. Daarmee ging de overwinning naar de Grand Soleil 45 van Janny van der Horst: "Ik had nog nooit een protest ingediend, dus ik ben er trots op dat het zo goed is gegaan. Het is toch leuk om met een toerschip van die gesponsorde jachten te winnen. Met de oude boot zijn we ook een keer eerste geworden en met de nieuwe is het nu dus ook gelukt." Harry Amsterdam met de Yacht Vision is nu tweede, gevolgd door de Delta Lloyd van Roy Heiner.

Dinand de Ridder, voorzitter van het 24-Uurs organisatiecomité: "Dit is helaas gebeurd en we nemen het als leerpunt mee in de evaluatie, want het mag niet meer voorkomen. Ik vind het wel fantastisch voor Jenny dat zij toch haar verdiende overwinning heeft gekregen. We zullen eerdaags een persoonlijke brief naar de schippers uit de desbetreffende klassen sturen om uitleg te geven."

Beker van Medemblik voor Mary Bryant

De meerderheid van de wedstrijdschepen behoorde tot de vier ORC-klassen. Uiteindelijk wisten elf teams zelfs een betere ‘performance factor’ te behalen dan de Borras in de IMS. De Mary Bryant van Bart van Breeschoten won niet alleen de ORC-4 klasse, maar ook de Beker van Medemblik voor het beste resultaat in de ORC.

Nieuwe uitslag IMS 1:

1. Borras - J. v.d. Horst - 183,5 mijlen - 1,2591 performance factor
2. Yacht Vision - H. Amsterdam - 178,6 mijlen - 1,2460 p.f.
3. Delta Lloyd - R. Heiner - 184,9 mijlen - 1,2370 p.f.

Nieuwe uitslag Ronde en Platbodem Jachten:

1. De Jager - E. Hermans - 148,10 mijlen
2. IJsvogel - W.G. Vermeulen - 146,82 (3,2 strafmijlen)
3. Groote Beer - T. van Rootselaar - 144,05

Meer info: 24 Uurs Zeilrace

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: