<i>rectificatie</i><br>AMERICA’s CUP<br>LVC act 1<br>

  • Author: Yan T.
    Date: di, 07/09/2004 - 10:16

MARSEILLE (FRA) - Bij aanvang van deze 2de race stond er een 12 tot 14 knopen wind die in het eerste rak voor de wind rak toenam tot een slordige 25 knopen. In tegenstelling tot de andere AC edities is er nu geen maximum windlimiet. De race officer Peter 'Luigi' Reggio besloot om de tweede race van de dag toch maar te cancelen. Aan het water oppervlak hadden we een windsterkte van 25-26kn, die boten hebben masten van 30m hoog, sommigen zeiden me dat ze aan de wind 28-30kn noteerden. Dat is gewoon teveel voor die boten. Er is wel geen max. limiet, maar dit zijn oude boten ontworpen voor de laatste Cup condities. Een beetje respect kan dan geen kwaad...

Chris Dicksons BMW Oracle racing squad antwoordde op de vele vragen die gesteld werden na hun 3de plaats van gisteren door vandaag de 2de plaats in te palmen. Na een beetje te vroeg zijn gestart stuurde Gavin Brady USA 76 rondom de lijn en koos voor de linkse kant van de baan waar hij het ontstane gat terug dicht voer en als 3de aan de eerste bovenwindse boei kwamen. De Amerikanen bleven voor de linkse kant van de baan kiezen tijdens het 2de rak aan de wind. Wanneer Dickson voor de laatste keer aan de bovenboei kwam kon hij over zijn schouder de rest van de vloot zien.
Alinghi leidde vlak achter USA 76 de Nieuw Zeelanders en K-Challenge die een sterk eerste rak voor de wind hadden laten zien. K-Challenge die een mooie start en sterk zeilen liet zien in het eerste gedeelte van de race moest genoegen nemen met een vierde plaats. Stuurman Thierry Peponnet van K-Challenge stuurde de boot eveneens naar de favoriete linkse kant, dit in een boot die van 2000 dateert met een crew die minder dan een week training op een AC schip achter de rug had! Ze leidde de rocksterren als Alinghi, Team NZ en Oracle om de eerste boven boei! Achteraan in de vloot bleef Shosholoza America's Cup kijkers verbazen. Dit wel erg gemotiveerde team liet zien hoe men zonder voorzeil (ze hadden eh, een probleempje) een eerste rak aan de wind zeilt en dan meters voor de finishlijn Le Défi voorbijgaat en op slechts 3sec weer de voorlaatste plaats inpikt. Een beetje geholpen door Le Défi die samen met Oracle bij de start terug moesten wegens een te vroege start.

1. Team Alinghi
2. Team Oracle BMW
3. Emirates Team new Zealand
4. K-Challenge
5. Shosholoza
6. Le Défi

foto © www.vision-art.be

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: