AMERICA’s CUP<br>LVC act 1<br>BMW Oracle scoort drie op een rij

  • Author: Yan T.
    Date: do, 09/09/2004 - 11:05

MARSEILLE (FRA) - Alweer hevige wind op het programma dinsdag: het begon met een 14 zuidoostelijke knopen, die geleidelijk toenamen zodat tijdens de 2de race de teams in 30kn wind aan ’t knokken waren.
Bij de Big Three (BMW Oracle, Team NZ en Alinghi) liet Oracle zien wat ze zoal in hun mars hebben door de 2 andere grootmachten steeds achter zich te laten. Dankzij hun 2 eerste plaatsen op dinsdag scoren ze 3 overwinningen op rij, zodat het duidelijk de Amerikanen zijn die -wat de fleet races betreft- met de pluimen gaan lopen.
Vandaag zijn er geen wedstrijden gepland, morgen vangen immers de match races aan waarbij elk team een ander team één keer moet bekampen. Elke gewonnen matchrace is hierbij 6 punten waard. Deze punten worden opgeteld bij de punten van de fleet race, zodat aan het eind bekend zal zijn wie de winnaar wordt van de Marseille Louis Vuitton act.

MARSEILLE LVC ACT FLEET RACE 3
BMW ORACLE RACING WINT, DELTA - 0:13

Op dinsdagnamiddag behaalde USA 76 een nipte overwinning in het gevecht om de line honours van de eerste race tegen Alinghi en Emirates Team New Zealand. BMW koos voor de pin end van de startlijn en dat bleek de juiste keuze te zijn. Op linkse kant van de baan bracht een linkse shift Chris Dickson aan de leiding van de vloot. Met 7 seconden voorsprong ging BMW Oracle vóór Alinghi om de bovenboei, met Emirates Team New Zealand in het kielzog van de Zwitsers. Alinghi opteerde samen met de kiwi's -in tegenstelling tot USA 76- voor de rechtse boei van de gate.
Halfweg het 2de indewindse rak bleef Alinghi op de rechterkant. Toen Gavin Brady, de stuurman op USA 76, bij het samenkomen van beide jachten achter de Zwitsers door moest varen, ging Alinghi overstag, maar de scheidsrechter vonden dat Peter Holmberg, de Zweedse stuurman van de Alinghi, te dicht overstag was gegaan en gaven hen een penalty zodat Oracle de leiding over nam om hem niet meer af te geven.
De Kiwi's sneakten de 2de plaats in en Alinghi vaarde met een bronzen smaakje achter de 2 aan. Deze plaatsen bleven zo tot op de finishlijn.

In de achterhoede lieten de Zuid-Afrikanen een indrukwekkend staaltje van hun zeilkunsten zien. Geoff Meek, de stuurman van Shosholoza, zat in een privé match race met K-Challenge gedurende de gehele race. Op het laatste
voordewindse rak, toen de Fransen de Shosholoza probeerden te passeren, loefde Meek hen op om zijn plaats te verdedigen. K-Challenge verloor de controle over
haar spi en Shosholoza snoepte hen de vierde plaats af, hun beste resultaat deze week.

Voor Le Défi bleef het hard en duur: weerom laatste en bovendien bliezen ze een zoveelste spi op deze wedstrijd. De staat van hun materiaal maakt het moeilijk om de motivatie hoog te houden in dit Franse kamp.

MARSEILLE LOUIS VUITTON ACT FLEET RACE 4
BMW ORACLE RACING WINT, DELTA - 0:24

Het BMW ORACLE Racing team schreef deze wedstrijd dan wel op haar naam, toch ging de grootste overwinning naar het Franse team op Le Défi. Ze zeilden een hele sterke wedstrijd, in tegenstelling tot de 3 vorige races namen ze een goede start en hierna lukten ze zelfs een puike eerste indewinds rak. En hoewel ze weerom een spinnaker aan flarden zeilden, toch slaagden ze erin om de Shosholoza voor te blijven, de eerste keer dat er een boot achter hen eindigt.
Aan de kop van het veld ging de strijd zoals gebruikelijk weer tussen de grote drie. Bij het eerste bovenwindse merkteken leidde de Alinghi vóór Emirates Team New Zealand en BMW Oracle Racing. Maar de Amerikanen vonden iets meer wind aan de rechterkant van de baan en namen de leiding, om die niet meer af te staan. Aan het einde van het tweede indewinds rak waren de drie musketiers verwikkeld in heftige overstag-duels nabij de stuurboord layline. Daar slaagde Chris Dickson erin om zijn voorsprong verder uit te bouwen om tenslotte afgescheiden te finishen. Alinghi hield Team New Zealand net van de tweede plaats, K-Challenge eindigde sterk 4de.

Marseille Louis Vuitton Act - Voorlopige rangschikking

Team (uitslagen) Aantal Punten
1. BMW ORACLE Racing Team (3, 1, 1, 1) 22
2. Team Alinghi (1, 2, 3, 2) 20
3. Emirates Team New Zealand (2, 3, 2, 3) 18
4. K-Challenge (4, 4, 5, 4) 11
5. Team Sh osholoza (5, 5, 4, 6) 8
6. LE DEFI (6, 6, 6, 5) 5

foto © Gilles Martin-Raget

www.americascup.com/en/

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: