VENDEE GLOBE:<br>ECOVER klimt even naar tweede plaats, maar toen brak de grootzeilval!

  • Author: entityone
    Date: ma, 10/01/2005 - 17:48

Mike Golding zag zijn inspanningen van de laatste weken eindelijk beloond en bezette met zijn ECOVER eventjes de tweede plaats in het klassement, op slechts twee mijltjes van de spiegel van de PRB die met succes zijn leiderspositie verdedigt. De BONDUELLE volgt een 10-tal mijl verder, maar ligt wel 150 mijl oostelijker. Vanochtend brak de grootzeilval aan boord van de ECOVER: ze verloor hierdoor 20 mijl op leider PRB en zakte terug naar een derde plaats.Mike Golding heeft er een paar zware weken opzitten nu: u herinnert zich nog dat hij bij het binnenvaren van de Indische Oceaan bijna 1000 mijl achter de koplopers lag. Wel, dat is nu verleden tijd: de ECOVER is de snelste boot geweest tussen Kaap de Goede Hoop en Kaap Hoorn en zette met slechts 31 dagen en 9 uur een nieuwe recordtijd neer, en bovendien slecht vier uur meer dan Francis Joyon nodig had met zijn 27 meter lange trimaran IDEC tijdens zijn recordrace om de wereld. "Dus zó traag zal mijn ECOVER nu ook weer niet zijn voor de wind, grapte Mike toen hij dit vernam…

Op dit ogenblik zeilen de drie koplopers in een verward en wisselvallig weerpatroon, iets wat de achtervolgers toelaat om met rasse schreden dichterbij te komen. Zowel de TEMENOS als de VMI profiteren van een zeer sterke en stabiele zuidwestelijke luchtstroom. Zo is de VMI (die vanochtend sinds gisteren zijn motor niet meer gestart krijgt en z’n batterijen dus niet meer weet op te laden - niet erg prettig als vooruitzicht) al tot op 600 mijl genaderd en de TEMENOS tot op 860 mijl.

Achter de koplopers blazen de zwaar vermoeide zeilers wat uit na een zeer zware storm die het voorbije weekend over een deel van de vloot trok: Joé Seeten zette een tijdlang koers naar het noorden om de 80 knopen wind in het centrum van de storm te vermijden. Dertig uur lang zeilde hij in 50 knopen wind op stormfok en vierdubbel gereefd grootzeil, zonder zijn neus buiten te steken: de zelfstuurautomaten zijn er geweldig op vooruitgegaan.

Maar dat is allemaal niets in vergelijking met wat Dominique Wavre overkwam op de TEMENOS zaterdagochtend toen hij bij Kaap Hoorn was. De beruchte Stormkaap deed zijn naam alle eer aan en Dominique heeft het geweten: "Onmogelijk te beschrijven in welke omstandigheden ik de Kaap rondde, het blijft wellicht voor de rest van mijn leven in het geheugen gegrift. Deze storm had ik niet echt verwacht. De wind nam toe tot 35-40 knopen en ik stak een derde rif in het grootzeil. Toen kwam er een zware sneeuwbui over en de wind trok aan tot 67 knopen. Zodra die bui over was stak ik een vierde rif, alles lag toch klaar. Zo ben ik vier uur lang gespannen buiten in de kuip blijven zitten, klaar om in te grijpen. Als de wind ’s nachts zo opsteekt dan heb je de indruk dat het nooit gaat ophouden en dat er steeds harder gaat waaien. Ik ben de Kaap gepasseerd op vier mijl, ik zag een zwarte massa in de duisternis. Elke golf rond de TEMENOS brak, nog een geluk dat de zee niet al te chaotisch was, want de boot surfte als een gek. Ik heb heel de nacht niet geslapen en ik voel dat ik een serieus slaaptekort heb."

Klik op Vendée Globe voor Franse of Engelse feedback

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: