Italianen pakken record Dakar-Guadeloupe<br> van Bouscholte af

De Italianen Andrea Gancia en Matteo Micelli hebben op 9 januari het oceaanrecord van Dakar naar Guadeloupe verbeterd. Ze stelden de oversteek van de Atlantische Oceaan ruim 36 uur scherper in 13 dagen, 13 uur en 58 minuten. Het Italiaanse duo zeilde het 2700 mijl lange traject met een aangepaste open catamaran van 20 voet. Het record was sinds 1999 in handen van Nederlands/ Franse team Hans Bouscholte en Gérard Navarin met een tijd van 15 dagen, 2 uur en 26 minuten.

Gancia (42) en Micelli (34) voeren op 27 december rond het middaguur bij het eiland Goree voor de hoofdstad van Senegal over de startlijn. Met hun Balance Ocean Cat 20 zeilden ze onder goede condities met 16 tot 20 knopen wind naar het zuidwesten richting het Kaapverdische eiland Fogo. Na twee dagen hadden ze een lichte voorsprong op het recordschema uit 1999 opgebouwd. Het duo lag op dag 9 zo’n 60 mijl voor op het record van Bouscholte en Navarin. Slapen was ondanks de lichte wind vrijwel niet mogelijk door golven van 2,5 meter hoogte. Twee dagen later stond er nog steeds weinig wind. De Italianen waren vermoeid en het wachten was op de passaatwinden hen een flinke bootsnelheid zouden bezorgen. Beide zeilers hadden in hun tweede week oppervlakkige maar pijnlijke wonden aan handen, voeten, armen en benen die niet genazen en alleen maar verslechterden door de constante inspanning en vochtigheid. De oververmoeidheid verslapte bovendien hun reflexen. Op 6 januari nam de wind toe en liep de voorsprong geleidelijk op tot een dag. Op de voorlaatste dag bedroeg de voorsprong 1,5 dag en had het duo nog 250 mijl te gaan. Het duo kreeg voor de kust van Guadeloupe te maken met drie meter hoge golven, wat de voorsprong weer beperkte. De Italianen finishten zondag om 21.26 uur lokale tijd bij het Frans-Antilliaanse eiland.

Sinds 1986 zijn al diverse pogingen ondernomen om de Atlantische Oceaan over te steken met een wedstrijdcatamaran tot 20 voet. In november 1986 werd de eerste oversteek met een Hobiecat-18 gedaan door de Fransman Daniël Pradel en de Australiër Tony Laurent. Zij finishten in Guadeloupe na 18 dagen en 22 uur. Deze recordtijd van de pioniers hield ruim twaalf jaar stand. Bij de tweede, derde en vierde poging werd het record niet verbroken. De vijfde poging van Hans Bouscholte en Gérard Navarin, met een omgebouwde Nacra Inter 20, was wel succesvol. Zij vertrokken op 22 januari 1999 uit Dakar. Het team verbeterde de tijd uit 1986 met 3 dagen, 21 uur en 34 minuten. Kort voor hun finish in Guadaloupe voeren Bouscholte en Navarin in golven tussen de vier en vijf meter. Hun open catamaran sloeg vijf keer om waarbij Bouscholte twee keer overboord ging, één van de roeren brak en het duo moest tot twee keer toe noodgedwongen een drijfanker uitgooien.Vorig jaar probeerde het Italiaanse team het record ook al aan te vallen, maar die poging mislukte toen het team met roerschade naar de Kaap Verden moest uitwijken. Het jagen op dit oceaanrecord met een ‘kleine’ catamaran is echter niet zonder gevaar. Twee Duitsers en één Braziliaan kwamen bij hun pogingen om het leven. Nieuwe pogingen zijn in voorbereiding, onder meer van een Australisch team. Ook de Belgische zeilers Thomas Plog (24) en Glenn Roothooft (24) willen begin volgend jaar met een eigen ontworpen 6,2 meter lange boot op basis van een Nacra Inter 20 het nieuwe oceaanrecord aanvallen.

Reactie Hans Bouscholte
"Andrea en Matteo hebben uitstekend gevaren. Gerard en ik feliciteren ze van harte met het behaalde record. Het is jammer maar onvermijdelijk dat het record van handen verwisselt. De lekken die wij hadden en het tijdsverlies vanwege 2 uur pompen per dag, de verloren tijd in de manoeuvres door de diepe wonden op handen en armen en het overleven in een tropische depressie waarin we 1 dag onder drijfanker 15 mijl voortgang hebben gemaakt zijn de verklaring voor de tijdswinst van de Italianen. Door de matige passaatwind heeft het Abacoteam veel mijlen in het begin gewonnen."

Meer info:
www.bouscholte.com
www.oceancat.net

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: