SOLO ROND DE WERELD<br>Ellen MacArthur rondt Kaap Hoorn

  • Author: entityone
    Date: wo, 12/01/2005 - 19:21

Kleine Ellen stuurde vanochtend om 8u46 haar trimaran B&Q / CASTORAMA rond Kaap Hoorn, en dat is een ferme prestatie: ze heeft nu welgeteld 5 dagen, 2 uur en 45 minuten voorsprong op de tijd (49d 2u 20m) die Fransman Francis Joyon aan boord van zijn IDEC neerzette begin 2004. Veel zal ze echter niet gezien hebben van deze rots, want ze zeilt 35 mijl zuidelijker.

Toen ze Kaap Hoorn passeerde, was ze exact 44 dagen, 23 uur en 36 minuten onderweg, wat betekent dat ze de eerste 19000 mijl van het traject afgelegd heeft aan een gemiddelde snelheid van dik 17,5 knoop.

Ondanks de vele buien en onweders die ze de laatste dagen te verduren kreeg, slaagde Mademoiselle Ellen er in om een gemiddelde van 25 knopen aan te houden. Het weer was niet echt gunstig om de B&Q/CASTORAMA dichter bij de kust te sturen en Ellen was er niet echt gerust in om met zoveel wind (méér dan 40 knopen west-zuidwest) deze moeilijke passage aan te vatten: de zeebodem loopt bij Kaap Hoorn in geen tijd op van duizend naar een dikke honderd meter diepte, wat bij felle westenwind voor nogal wat brekende zeeën zorgt. Niet echt ideaal als je met een trimaran van 23 meter in je dooie eentje er doorheen moet.

Er resten Ellen nu nog dik 7500 zeemijl naar de Finishlijn bij Ouessant, op een parcours waar ze de ene meteo-valstrik na de andere zal moeten ontwijken, zoals daar zijn het hogedrukgebied van St.-Helena en de beruchte Doldrums… En dan praten we nog niet over de ijskoude depressies die rond deze tijd van het jaar lelijk kunnen huishouden in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan…

Om het record van Francis Joyon te verbeteren moet Ellen vóór 9 februari bij de finishlijn zijn. Daarvoor moet ze een gemiddelde snelheid van iets meer dan 10 knopen aanhouden. Niet echt moeilijk als je het mij vraagt…

Team Ellen MacArthur

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: