VENDEE GLOBE:<br>ECOVER op een zucht van de eerste plaats!

  • Author: entityone
    Date: wo, 12/01/2005 - 13:57

Mike Golding ligt -zo zegt het klassement van 11 uur deze ochtend- op nog slechts 0,3 zeemijl van de eerste plaats… Je zou haast geloven dat het korte oponthoud van eergisteren hem geen windeieren heeft gelegd. De 50 mijl achterstand op de PRB werden snel goedgemaakt en ik durf ervoor te wedden dat -behoudens ongelukken- de ECOVER bij de volgende rangschikking (om 16uur) effectief het veld zal aanvoeren, zeker nu hij momenteel 5 knopen sneller vaart en 25 graden hoger stuurt op de theoretisch kortste route dan rivaal PRB. De BONDUELLE heeft de rol moeten lossen en telt inmiddels 105 mijl achterstand op het leidersduo. Jean Le Cam blijft echter bij zijn meer oostelijke positie en is er rotsvast van overtuigd (dat laat hij toch iedereen geloven via de radio) dat hem dat later ferme winst gaat opleveren. Wait and see…

Het andere grote nieuws van vandaag komt van de VIRBAC, die net Kaap Hoorn passeerde. Hij is daarmee de zesde deelnemer die de steven noordwaarts kan richten en stilletjes aan de aankomst mag beginnen denken, hoewel Jean-Pierre Dick met zijn gedachten eerder bij de herstelling van zijn giek zal zijn. De schelp waarmee hij de twee stukken giek aan elkaar wil zetten, is al in het voorste deel van de gebroken giek gelijmd. Nu moet hij met behulp van een vijl en schuurpapier het deel waarover het andere stuk moet schuiven, perfect in vorm brengen en daarna nog verlijmen. Fluitje van een cent in een droge en stabiele cabine met temperatuursregeling, maar iets anders ligt dat aan boord van een alles behalve stabiele en vooral koud en vochtige Open 60…

Ondertussen blijft Duinkerkenaar Joé Seeten de snelste van de vloot: zijn ARCELOR DUNKERQUE logt al verschillende dagen méér dan 330 mijl per etmaal. Met nog een flinke 1000 mijl te gaan tot bij Kaap Hoorn zou Joé volgend weekend weer de Atlantische Oceaan kunnen opzeilen, waar het gebrek aan voorzeilen hem wel eens meer parten kan gaan spelen.

Hekkesluitster Karen Leibovici, die vandaag hoopt de datumlijn (180°E) te overschrijden, telt intussen al meer dan 6000 mijl achterstand op de koplopers. Dat is niet echt iets waar ze wakekr van ligt: ze zeilt immers met de uit 1992 daterende ‘sigaar’ van zeilheld Van Den Heede, een boot die niet echt geschikt is om er snelheidsrecords mee neer te zetten. Blijft dat de Vendée Globe uitvaren al een prestatie op zich genoemd mag worden. Iets waar vele zeilers in deze wedstrijd meer belang aan hechten dan aan de Line Honours.

Marc Thiercelin heeft vanochtend het wedstrijdcomité ervan op de hoogte gebracht dat hij tegen vanavond plant te vertrekken vanuit Nieuw-Zeeland. Zijn PROFORM is volledig herstelt van de averij die ze enkele weken geleden opliep. Thiercelin zal buiten competitie de vloot achternazeilen, iets wat Patrice Carpentier binnenkort ook zal doen, zodra de giek van de VM MATERIAUX weer aan elkaar gelijmd is.

Klik op Vendée Globe voor Franse of Engelse feedback

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: